Kakvo nuklearno oružje ima Rusija? "Projektil do Londona može stići za 20 minuta"

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da ima "različita oružja za uništenje" nakon što je optužio svjetske lidere za pokretanje "nuklearne ucjene" protiv njegove zemlje.

"Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude ugrožen, mi ćemo bez sumnje upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da zaštitimo Rusiju i naš narod - to nije blef", rekao je Vladimir Putin u izvanrednom televizijskom obraćanju naciji.

Poruka je već izazvala reakciju Ujedinjenog Kraljevstva, a britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da nikakve prijetnje i propaganda ne mogu prikriti da Ukrajina pobjeđuje u ratu, piše Sky News. Ali kakvo nuklearno oružje Rusija zapravo ima i kakvu bi štetu ono moglo učiniti?

Koliko nuklearnog oružja ima Rusija?

Prema Federaciji američkih znanstvenika, Rusija ima ukupno 5977 nuklearnih bojevih glava - najviše na svijetu. Usporedbe radi, SAD ima 5428, Francuska 290, a Velika Britanija 225 bojevih glava. Otprilike 90% svih nuklearnih bojevih glava posjeduju Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Bilten atomskih znanstvenika navodi da ruski arsenal sadrži 4447 bojevih glava, od kojih je 1588 raspoređeno na balističkim projektilima i u bazama teških bombardera. Postoji još 977 dodatnih strateških bojevih glava, zajedno s 1912 nestrateških bojevih glava, koje se drže u rezervi.

Međutim, stručnjaci su rekli da točan broj bojevih glava i oružja nije poznat zbog tajnovitosti oko sigurnosnih strategija.

Kakvu prijetnju to oružje predstavlja za Ukrajinu i svijet?

Interkontinentalne balističke rakete (ICBM), koje posjeduje Rusija, imaju sposobnost dosegnuti i uništiti velike svjetske gradove poput Londona ili Washingtona. ICBM mogu postići najveću brzinu oko 10 minuta nakon lansiranja, što znači da bi jedan projektil ispaljen iz Rusije mogao stići do Ujedinjenog Kraljevstva za samo 20 minuta.

U ožujku je Putin izazvao zabrinutost širom svijeta nakon što je svoje nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti. U to vrijeme stručnjak za obranu Richard Barrons rekao je za Sky News sljedeće:

"Putin je počeo insinuirati da bi se nuklearno oružje moglo koristiti na globalnoj razini. To znači interkontinentalne balističke rakete koje mogu dosegnuti i SAD i Europu. Bojeva glava ima snagu 300 do 800 kilotona TNT-a. Oko 300 kilotona dovoljno je za uništenje Washingtona ili Londona ili Pariza. Ulozi oko Ukrajine sada su postali globalni. U osnovi, otvaranjem pitanja nuklearnog oružja, ostatak zapadne hemisfere sada je na istom terenu s Ukrajinom."

Dodao je i kako bi drugo oružje također moglo izazvati veliko uništenje, primjerice, top 2S7 - kalibra 203 mm - ima domet od oko 37 km i ispaljuje granatu tešku 110 kg.

"Ovaj top također može ispaliti nuklearnu granatu snage od oko jedne kilotone, odnosno tisuću tona TNT-a. Dakle, kad Putin počne govoriti o nuklearnim opcijama, možda ima na umu nešto poput ovoga. Mogao bi posegnuti i za projektilom Iskander, dometa do 500 km. U svom konvencionalnom obliku, ovo oružje ispaljuje projektil s bojevom glavom od 480 kg i preciznošću od oko pet metara. Iskander se može koristiti za ispaljivanje nuklearnog oružja snage između pet i 50 kilotona", objasnio je Barrons.

Kakvo je stanje ruskih zaliha?

Rusi nastavljaju sveobuhvatni program modernizacije kako bi zamijenili većinu oružja naslijeđenog iz sovjetske ere. Također uvode nove vrste oružja.

Hans Kristensen i Matt Korda napisali su sljedeće za Bilten atomskih znanstvenika: "Početkom 2022. godine Rusija je imala oko 4477 nuklearnih bojevih glava raspoređenih za korištenje na dalekometnim strateškim lanserima i taktičkom oružju kraćeg dometa, što je neznatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu. Ukupno je raspoređeno oko 1588 strateških bojevih glava, oko 812 na kopnenim balističkim raketama, oko 576 na balističkim raketama koje nose podmornice, a možda i 200 u bazama teških bombardera."

Bilten također navodi da se od 23. veljače neka ruska vozila koja su raspoređena u blizini Ukrajine smatraju vozilima dvostruke namjene, što znači da se mogu koristiti za lansiranje konvencionalnog ili nuklearnog oružja.

Kakav bi bio postupak Rusije u korištenju nuklearnog oružja?

Predsjednik, ministar obrane ili načelnik generalštaba moraju dati dozvolu putem onoga što se naziva Cheget Nuclear Coelcase. Ruska nuklearna doktrina omogućuje korištenje taktičkog nuklearnog oružja - ograničene nuklearne eksplozije - u konvencionalnom sukobu. Strateško nuklearno oružje može pogoditi ciljeve mnogo dalje, poput onih u SAD-u. Taktičko nuklearno oružje je izraz koji se koristi za projektile koji su raspoređeni na bojnom polju, poput ratišta u Ukrajini.

Što se događa s globalnom količinom nuklearnog oružja?

Ostale zemlje kupuju ili razvijaju vlastite nove rakete, vođene sigurnosnim problemima i željom da smanje oslanjanje na druge dobavljače. Do kraja desetljeća posebno će Azija imati konvencionalne projektile, koji lete dalje i brže, udaraju jače i sofisticiraniji su nego ikad.

Kina masovno proizvodi svoje DF-26 višenamjensko oružje s dometom do 4000 km. SAD razvija novo oružje usmjereno na zaustavljanje Pekinga u Tihom oceanu. Tajvan i Japan također povećavaju svoje raketne sposobnosti, kao i obrambene sustave namijenjene suzbijanju prijetnji raketama.

Federacija američkih znanstvenika kaže da je početkom 2022. godine devet zemalja posjedovalo oko 12.700 bojevih glava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.