Tko bi mogao zamijeniti Bidena? Ovo je šest opcija

Foto: Profimedia, EPA

Među demokratima je zavladala panika nakon jučerašnje debate Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Zvona za uzbunu za demokrate oglasila su se čim je Biden počeo govoriti nervozno promuklim glasom. Nekoliko minuta nakon što je debata započela, mučio se s izlaganjem učinkovite obrane stanja gospodarstva u svom mandatu i griješio je u opisu ključnih zdravstvenih inicijativa koje je stavio u središte svoje kandidature, rekavši "konačno smo pobijedili Medicare" i netočno navodeći koliko je njegova administracija smanjila cijenu inzulina.

Stjerao je sam sebe u kut po pitanju Afganistana, spomenuvši kaotično povlačenje a da ga nitko nije pitao. Više puta je pomiješao "milijun" i "milijardu" i našao se u defenzivi tijekom većeg dijela 90-minutne debate, piše Politico. A kad nije govorio, stajao je ukočen za govornicom, otvorenih usta, razrogačenih očiju i ne trepćući duže vrijeme.

"Biden je gotov, moramo to sada prihvatiti"

Demokrati su se tjednima nadali da bi Bidenov snažan nastup u raspravi mogao ublažiti zabrinutost oko njegove dobi. Dogodilo se upravo suprotno.

"Biden je gotov, moramo to sada prihvatiti", rekao je Jay Surdukowski, odvjetnik i demokratski aktivist iz New Hampshirea koji je bio supredsjedatelj predsjedničke kampanje bivšeg guvernera Marylanda Martina O'Malleyja 2016. godine u toj saveznoj državi.

U tekstualnim porukama za Politico demokrati su izrazili zbunjenost i zabrinutost dok su gledali prve minute debate. Jedan bivši Bidenov suradnik iz Bijele kuće i kampanje nazvao je debatu "užasnom", dodajući da su se stalno iznova morali pitati: "Što je upravo rekao? Ovo je ludo."

"Nije dobro", napisao je demokratski kongresnik iz Kalifornije Jared Huffman. Politico je razgovarao s desetak demokrata, od kojih je nekima odobrena anonimnost kako bi razgovarali o Bidenovom nastupu.

Demokrati su toliko uspaničeni zbog lošeg nastupa predsjednika Joea Bidena da aktivno raspravljaju o onom što je nekoć bilo nezamislivo - da pronađu novog predsjedničkog kandidata.

Ne postoji formalni mehanizam

Joe Biden pobijedio je na predizborima Demokratske stranke ranije ove godine, ali neće službeno postati stranački kandidat za predsjednika sve dok ne bude potvrđen na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu, koja se održava od 19. do 22. kolovoza.

Ne postoji formalni mehanizam kojim bi ga netko mogao zamijeniti kao kandidata, a takav bi potez bio prvi put da je neka američka politička stranka pokušala to učiniti u moderno doba.

Zapravo, jedina opcija bila bi da Biden pristane odstupiti i dopusti delegatima koje je osvojio na predizborima - koji glasaju za imenovanje kandidata na konvenciji u Chicagu - da izaberu nekog drugog.

Ne postoji zakonska obveza da delegati glasaju za osobu koja je pobijedila na predizborima, ali se od njih traži da glasaju na način koji "čiste savjesti odražava osjećaje onih koji su ih izabrali".

Što ako se Biden povuče?

Kad bi se Biden povukao, mogao bi pokušati imenovati nekoga - najvjerojatnije svoju potpredsjednicu Kamalu Harris - kao svog preferiranog kandidata, što bi imalo određenu težinu kod delegata, ali oni ne bi bili obvezni glasati za nju.

Ako Biden povuče najdrastičniji mogući potez, a to je podnošenje ostavke na mjesto predsjednika, Harris bi automatski postala predsjednica. Ali to je ne bi automatski učinilo demokratskom kandidatkinjom za predstojeće izbore, piše Guardian.

Ako se dogodi jedna od navedenih opcija, oko 700 stranačkih insajdera, koji možda nisu jedinstveni, moglo bi u Chicagu izabrati novog kandidata. 

Tko su mogući kandidati?

Nema jasnog kandidata, ali ovo su moguće opcije.

Kamala Harris

Najočigledniji izbor bila bi Bidenova potpredsjednica. Često je kritizirana jer nije izborila vlastitu ulogu u njegovoj administraciji i ima loše ocjene u anketama, što sugerira da bi teško pobijedila Donalda Trumpa.

Štoviše, kad bi Biden odlučio dati ostavku, Harris bi automatski postala predsjednica.

Na dužnost senatorice iz savezne države Kalifornije izabrana je na izborima 2016. godine, kada je osvojila 61.6% glasova. Na dužnost je stupila 3. siječnja 2017. Kao senatorici joj se počela poklanjati pozornost nakon izuzetnih ispitivanja dužnosnika administracije tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, uključujući i Trumpovog drugog kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, optuženog za seksualno zlostavljanje.

Na dužnost potpredsjednice stupila je u siječnju 2021. godine, zajedno s novoizabranim predsjednikom (i bivšim potpredsjednikom) Joeom Bidenom, pobijedivši dotadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Gavin Newsom

56-godišnji guverner Kalifornije je nakon debate, komentirajući alternative Bidenu kao kandidatu, rekao da su to "besmislene spekulacije". Prošle je godine imao debatu u udarnom terminu s guvernerom Floride Ronom DeSantisom. Mnogi u SAD-u baš njih dvojicu vide kao moguće buduće predsjedničke kandidate.

Newsom je izabran za gradonačelnika San Francisca 2003. i opet 2007. Izabran je za zamjenika guvernera Kalifornije 2010. Kao zamjenik guvernera je vodio emisiju The Gavin Newsom Show od 2012. do 2013. Također je napisao knjigu Citizenville iz 2013., koja se fokusirala na korištenje digitalnih alata za demokratske promjene. Ponovno je izabran 2014. Newsom je 2018. izabran za guvernera Kalifornije.

Tijekom svog guvernerstva se suočavao s kritikama zbog vodstva tijekom pandemije covida-19. Suočio se s neuspješnim pokušajem opoziva 2021., a ponovno je izabran iduće godine.

J. B. Pritzker

59-godišnji guverner Illinoisa bio bi jedan od najbogatijih kandidata. Legalizirao je pravo na pobačaj u Illinoisu i proglasio ga "državom utočištem" za žene koje žele pobačaj. Također ima snažne stavove o kontroli oružja i legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe.

Pritzker je dugogodišnji financijski podupiratelj i aktivni član Demokratske stranke. Postao je demokratski kandidat za guvernera Illinoisa na izborima 2018. nakon pobjede na primarnim izborima. Pobijedio je republikanca Brucea Raunera na općim izborima 6. studenog 2018., a dužnost je preuzeo 14. siječnja 2019. Pritzker je ponovno izabran 8. studenog 2022.

Gretchen Whitmer

52-godišnja guvernerka Michigana bila je u užem izboru za Bidenovu potpredsjednicu 2020. godine, a dobar rezultat na središnjim izborima za Demokratsku stranku djelomično je pripisan upravo njoj. Zalagala se za strože zakone o oružju i ukidanje zabrane pobačaja.

Kao guvernerka Whitmer se usredotočila na zakonodavstvo o zdravstvu i infrastrukturi. Od siječnja 2021. je bila jedna od potpredsjednica Nacionalnog odbora Demokratske stranke. Ponovno je izabrana 2022., pobijedivši republikanskog kandidata Tudora Dixona.

Sherrod Brown

71-godišnjak bi bio najstariji kandidat, ali je još uvijek sedam godina mlađi od Trumpa. Smatralo se iznenađenjem kada nije osvojio demokratsku nominaciju za 2020. Tada je rekao da je ostanak na mjestu senatora Ohija najbolji za njega. Snažno se zalaže za radnička prava.

Brown je na izborima za američki Senat 2006. pobijedio republikanca Mikea DeWinea, koji je bio na dužnosti u dva mandata, a 2012. je ponovno izabran, pobijedivši državnog rizničara Josha Mandela, te 2018. porazivši američkog predstavnika Jima Renaccija.

U Senatu je bio predsjednik Pododbora za poljoprivredu, prehranu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i Pododbora za bankarstvo, a također je član Odbora za financije, Odbora za pitanja branitelja i Posebnog odbora za etiku. 

Od 2011. Brown je jedini demokratski izabrani dužnosnik u državi Ohio, s iznimkom nekih sudaca Vrhovnog suda Ohija povezanih s Demokratskom strankom koji su izabrani u nestranačkim utrkama. Općenito ga se smatra liberalnim, progresivnim i populističkim demokratom.

Dean Phillips

Bio je kandidat tijekom predizbora Demokratske stranke ranije ove godine, ali nije uspio osvojiti dovoljno pristaša, nije pobijedio ni u jednom natjecanju pa je malo vjerojatno da će biti faktor ako Biden odstupi. 

Phillips je demokrat koji je stalno glasao za podršku stajalištima predsjednika Joea Bidena. S neto vrijednošću od 77 milijuna dolara u 2018., jedan je od najbogatijih članova Kongresa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.