Parlament Republike Srpske glasa o Dodikovom prijedlogu o "mirnom razdruživanju" BiH

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

VLASTI Republike Srpske planiraju predložiti Federaciji BiH potpisivanje sporazuma po kojemu bi se ta dva entiteta pretvorila u samostalne države, a Bosna i Hercegovina, kakva je utemeljena Daytonskim sporazumom, prestala bi postojati. Taj je dokument poslan na usvajanje entitetskom parlamentu u Banjoj Luci.

Dokument nastao po naputku čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika uvršten je na dnevni red sjednice parlamenta RS koja je počela danas, a bude li usvojen, kako se i očekuje, trebao bi biti proslijeđen na adresu vlade Federacije BiH uz poziv na očitovanje i eventualno potpisivanje.

Donošenje tog dokumenta Dodik je najavio prije mjesec dana izbjegavajući spominjanje termina secesije odnosno odcjepljenja RS od BiH, čime je ranije opetovano prijetio pa je zbog toga dospio pod američke i britanske sankcije.

"Mi se ne separiramo. Mi pokušavamo uvesti dijalog", kazao je na Dodik na ranijoj sjednici parlamenta, pokušavajući pojasniti izmijenjenu retoriku za kojom je posegnuo, dodajući kako bosanski Srbi imaju pravo na svoju državu jer su to pravo svi drugi, kako tvrdi, već ostvarili.

"Sporazum o reguliranju odnosa"

Mediji u BiH danas su po prvi u objavili integralni sadržaj Dodikovog prijedloga u čijem naslovu stoji kako je to "sporazum o reguliranju odnosa" dva sadašnja entiteta.

Tamo se navodi kako se RS i FBiH "mirno razdružuju" zbog nemogućnosti funkcioniranja izvornog Daytonskog sporazuma koji je jamčio ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

Nakon tog razdruživanja, kako je navedeno, strane-potpisnice nastavile bi funkcionirati na temelju svoje "državnopravne tradicije" koja, prema tvrdnjama iz Banje Luke, za RS potječe otkako je ona jednostrano i protuustavno proglašena 1992., dok Federaciji BiH predlažu da ona svoju državnost računa od potpisivanja Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994.

Ne spominje se Brčko

Dva bi entiteta, po ovom sporazumu, poštovala suverenitet i granice onog drugog i gradila bi dobrosusjedske odnose te bi se uzajamno podupirali na odvojenom putu ka članstvu u EU. 

Tri bi godine zadržali istu valutu, monetarnu i carinsku politiku te sustav PDV-a.

Predloženi sporazum ne spominje status Brčkog, koji ima status samostalnog distrikta neovisnog o entitetima i čije administrativne granice sijeku teritorij RS na dva odvojena dijela.

Čović: Nema šanse

Ključni bošnjački političari, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, odbacili su svaku raspravu o "mirnom razdruživanju" čim ju je Dodik nagovijestio.

"Nema nikakve šanse da se netko razdruži u BiH. Točka. Za to ne postoje ustavni preduvjeti i opet točka", kazao je ranije Čović, dok je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković Dodiku poručio kako predlažući razdruživanje "lupeta gluposti".

"Dok lupetaju gluposti o razdruživanju na granici su da građane entiteta RS 'razdruže' od dvije milijarde konvertibilnih maraka koje nam stoje u zraku. Razdružit će ih i od prilike za integriranjem tržišta u europsko. 'Razdružit' će ih od investicija i porasta plaća. A zadužit će ih u nekoj od banaka", poručio je Konaković. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.