Veliki broj mladih u EU nema posao, u Španjolskoj nezaposlena četvrtina mlađih od 25

Ilustracija: EPA

Nezaposlenost u eurozoni stagnirala je u svibnju, a u Hrvatskoj je blago smanjena, odmaknuvši se još više od europskog prosjeka, pokazalo je danas izvješće Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u svibnju 6.4 posto, kao i u mjesecu ranije. U odnosu na prošlogodišnji svibanj niža je za 0.1 postotni bod, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

I u EU zadržala se na travanjskoj razini kada je iznosila šest posto, a odražava i stanje u prošlogodišnjem svibnju. Eurostat procjenjuje da je u EU u svibnju bez posla bilo 13.2 milijuna građana, od čega njih 11.08 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u svibnju uvećan za 38 tisuća, a u EU za 13 tisuća. Na godišnjoj razini porastao je za tri tisuće u eurozoni i za 163 tisuće u EU.

Hrvatska ispod prosjeka

Španjolska i Grčka jedine su i u svibnju bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11.7 odnosno 10.6 posto.

Švedska je pak ponovo zabilježila najvišu jednoznamenkastu stopu nezaposlenosti u EU, od 8.4 posto, a blizu je i Finska s 8.2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u svibnju iznosila 5.3 posto i bila je niža za 0.1 postotni bod nego u travnju, prema revidiranom podatku u aktualnom Eurostatovom izvješću.

Bez posla je u Hrvatskoj u svibnju bila 91 tisuća građana, tisuću manje nego u travnju. U odnosu na prošlogodišnji svibanj njihov broj smanjio se za 13 tisuća.

Hrvatskoj je i u svibnju najbliža bila Rumunjska sa stopom nezaposlenosti od 5.4 posto, pokazuju tablice.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, od 2.7 odnosno tri posto. Slijede Malta i Slovenija, s 3.2 posto, te Njemačka i Nizozemska, s 3.3 odnosno 3.6 posto.

Visoka nezaposlenost mladih 

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u svibnju 14.2 posto, kao i u travnju, prema blago podignutoj vrijednosti.

U EU bila je niža za 0.1 postotni bod u odnosu na blago podignutu vrijednost u travnju, kliznuvši na 14.4 posto.

U svibnju lani iznosila je na oba područja 14.2 posto, prema tablicama statističkog ureda.

Statističari procjenjuju da je u EU u svibnju bez posla bilo 2.83 milijuna mladih, od čega gotovo 2.3 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih mladih uvećan je za 32 tisuće u eurozoni i za 80 tisuća u EU.

Dvoznamenkasta većina

Španjolska je i u svibnju, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 26.6 posto. Slijedi Švedska sa stopom nezaposlenih od 24,1 posto.

Blizu su Grčka i Portugal s 23.8 odnosno 23 posto, te Slovačka i Italija gdje je iznosila 20.6 odnosno 20.5 posto.

Čak 15 zemalja EU-a bilježilo je u svibnju dvoznamenkaste stope nezaposlenosti mladih, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je pak i u svibnju Njemačka, od šest posto. Slijede Irska i Češka sa 7.7 odnosno 8.7 posto, pokazuju tablice.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obavezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. 

U prvom ovogodišnjem kvartalu Hrvatska je bilježila 21 tisuću nezaposlenih mladih, što odgovara stopi nezaposlenosti od 17.9 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja svibnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.