Kineski predsjednik: Jako nam je važan razvoj odnosa sa Sjevernom Korejom

Foto: EPA

Čelnici Kine i Sjeverne Koreje obećali su danas da će poboljšati bilateralnu suradnju na 75. godišnjicu diplomatskih odnosa između dviju zemalja, izvijestila je državna novinska agencija Pjongjanga KCNA.

„Pridajem veliku važnost razvoju odnosa Kine i Sjeverne Koreje“, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u poruci sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu, koristeći kraticu za službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Xi Jinping je rekao da je Kina spremna nastaviti „pisati novo poglavlje“ odnosa kroz jačanje komunikacije i suradnje.

Kina je najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje. Dvije zemlje dijele povijest koja seže do podrške Pekinga Pjongjangu tijekom Korejskog rata 1950.-1953. koji je rezultirao formiranjem Sjeverne i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja će odustati od mirnog ujedinjenja s Južnom Korejom?

Kina je oprezno reagirala u lipnju kada je Kim Jong Un produbio veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ove godine Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su strateški sporazum koji uključuje elemente međusobne obrane.

Kim Jong Un je u poruci upućenoj Xi Jinpingu obećao da će „se stalno truditi učvršćivati i razvijati prijateljske i suradničke odnose između DNRK i Kine kako to zahtijeva nova era“.

Očekuje se da će Sjeverna Koreja revidirati svoj ustav kako bi odustala od svog dugogodišnjeg cilja mirnog ujedinjenja s Južnom Korejom i redefinirala međukorejsku granicu. Stručnjaci kažu da bi taj potez mogao povećati napetosti na poluotoku. Sjeverna Koreja će u ponedjeljak sazvati parlamentarnu sjednicu na kojoj će raspravljati o amandmanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.