Kineski tehnološki giganti: Intelovi procesori su pokazali slabe točke

Ilustracija: EPA

Intelovi proizvodi koji se prodaju u Kini trebali bi proći sigurnosnu provjeru, priopćila je udruga tehnoloških kompanija CSAC, istaknuvši "slabe točke" u procesorima koje korisnike izlažu prijetnji hakiranja. Intelovi procesori pokazali su višestruke "slabe točke", a određene serije čipova izazivaju rušenje video igara, napisala je udruga u objavi na WeChatu.   

Slabe točke mogle bi korisnike izložiti prijetnji hakiranja zbog skrivenog 'ulaza' na Intelovim čipovima, tvrde u udruzi, optuživši američku kompaniju i da nije dovoljno brzo reagirala na dosadašnje prijave provala. "Preporučuje se da se provede analiza mrežne sigurnosti proizvoda koje Intel prodaje u Kini kako bi se učinkovito zaštitila nacionalna sigurnost Kine, te legitimna prava i interesi kineskih potrošača", zaključuje CSAC.

Članice su CSAC-a kineske tehnološke tvrtke poput Huaweija, Alibabe, Tencenta i Baidua. Osnovana je 2016. godine i blisko surađuje s regulatorom za kibernetičku sigurnost. Sigurnosne slabe točke i problemi sa stabilnošću otkriveni su i u Intelovim procesorima u SAD-u, tvrde u kineskoj udruzi, i potencijalno otvaraju mogućnost pristupa američkim obavještajnim službama.

Intel nije odgovorio na upit Reutersa

Operativni sustavi ugrađeni u sve Intelove procesore otvaraju istodobno mogućnost pristupa američkih obavještajnih službi, citira Reuters navode udruge. "To predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju ključnoj informacijskoj infrastrukturi zemalja diljem svijeta, uključujući Kinu... upotreba Intelovih proizvoda predstavlja ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost", zaključuje CSAC.

Intel i kineski regulator nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju preporuku udruge. Američki tehnološki div ostvaruje u Kini četvrtinu prihoda pa bi provjera mogla utjecati na njegove poslovne rezultate. Nekoliko kineskih državnih agencija naručilo je ove godine Intelove Xeon procesore za rad s umjetnom inteligencijom, napominje Reuters, pozivajući se na uvid u javne natječaje.

Kineski regulator zabranio je lani domaćim operaterima ključne infrastrukture kupnju proizvoda američkog proizvođača memorijskih čipova Micron Technologyja, uz obrazloženje da njegovi proizvodi nisu prošli provjeru mrežne sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.