Šef NATO-a sve zabrinutiji zbog onog što Rusi rade na zapadnom Balkanu

Foto: EPA

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte danas je izrazio zabrinutost zbog rasta tenzija na zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu, javlja Anadolu.

"Situacija na zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, sa secesionističkim prijetnjama u Bosni i Hercegovini", upozorio je on, navodeći kao razlog za zabrinutost "krhku sigurnosnu situaciju na Kosovu i mali napredak u dijalogu Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje Europske unije".

"Cyber i hibridne prijetnje"

"Rusija također nastoji potkopati demokracije u regiji cyber i hibridnim prijetnjama, uključujući dezinformacije", rekao je Rutte. Najavio je paket vojne pomoći od 40 milijardi dolara za Ukrajinu, potvrđujući dugoročnu posvećenost saveza jačanju obrane Ukrajine.

Obraćajući se ministrima obrane zemalja NATO-a, Rutte je naglasio hitnu potrebu za jačanjem kapaciteta i otpornosti industrije obrane u svim aspektima. Naglasio je da, iako je NATO postigao značajan napredak u proizvodnji streljiva i vojne opreme, trenutna proizvodnja još uvijek nedostaje.

"Moramo povećati proizvodnju zajedno kako bismo proizvodili više i uz niže troškove" rekao je Rutte, dodavši: "Hitno radimo na ispunjenju financijskog obećanja od najmanje 40 milijardi eura vojne pomoći u roku od godinu dana za podršku Ukrajini. Danas mogu objaviti da su saveznici NATO-a dodijelili 20.9 milijardi eura za vojnu pomoć Ukrajini."

"Rusija i Kina se sve bolje slažu"

Govoreći o globalnim savezima, Rutte je upozorio na bolje slaganje između autoritarnih država kao što su Rusija i Kina. Naglasio je da ova suradnja prijeti stabilnosti i u euroatlantskoj i indo-pacifičkoj regiji:

"U ovom međusobno sve povezanijem svijetu, od vitalnog je značaja da se zajedno uhvatimo u koštac sa zajedničkim sigurnosnim izazovima", rekao je.

Potvrdio je posvećenost NATO-a rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova sa savezničkim nacijama kroz povećanu suradnju u obrambenim inovacijama i industrijskoj proizvodnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.