Biden putuje u Njemačku zbog Ukrajine. Neće se sastati sa Zelenskim u Europi

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden sutra će otputovati u posjet Njemačkoj, nakon što je prošli tjedan posjet toj zemlji odgođen zbog uragana koji je pogodio SAD, objavila je Bijela kuća.

Biden je prošli tjedan trebao sudjelovati na sastanku tzv. kontaktne grupe za Ukrajinu u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Biden je tijekom predsjedničkog mandata samo jednom službeno boravio u Njemačkoj

Također se trebao sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom u subotu u Berlinu uoči summita o Ukrajini u Ramsteinu.

Želja i njemačke i američke strane bila je da se prvi bilateralni posjet Bidena Njemačkoj održi prije predsjedničkih izbora u SAD-u 5. studenog.

Biden je tijekom predsjedničkog mandata samo jednom službeno boravio u Njemačkoj, i to u sklopu summita G7 2022.

Biden će uskoro razgovarati sa Zelenskim, ali se neće s njim sastati dok je u Europi

Bijela kuća je također kazala da će Biden ubrzo razgovarati s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim te najaviti novi paket sigurnosne pomoći.

"Iako Biden putuje u Njemačku, sutra se neće sastati sa Zelenskim dok je u Europi", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na redovnom brifingu za medije.

Zelenski sutra europskim čelnicima predstavlja svoj Plan pobjede

Zelenski će sutra biti na summitu EU, gdje će europskim čelnicima predstaviti svoj Plan pobjede za okončanje rata.

Ukrajinski je predsjednik ranije u srijedu rekao da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov Plan pobjede, što uključuje bezuvjetnu pozivnicu za članstvo u NATO-u i konkretnu podršku u naoružanju te dozvolu za korištenje zapadnih dalekometnih projektila kojima bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.