Zelenski prvi put javno predstavio Plan pobjede. Stižu prve reakcije Ukrajinaca

Foto: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u parlamentu svoje zemlje prvi put objavio detalje Plana pobjede, na koji su odmah reagirali brojni ukrajinski zastupnici, koji hvale smjer plana, ali ističu izostanak praktičnih koraka koji bi trebali dovesti do njegova ostvarenja.

Neki oporbeni zastupnici kritizirali su ga jer je previše nejasan i previše se oslanja na međunarodne partnere, a izostavlja pitanja od značaja za domaću javnost, kao što su prodemokratske reforme i reforme u borbi protiv korupcije za koje kažu da su ključne za uspjeh Ukrajine i važne za postizanje ključnog cilja - članstva u NATO-u.

>> Zelenski predstavio plan pobjede, ima pet točaka

Pet točaka

Plan pobjede uključuje pet točaka: poziv za članstvo u NATO-u, obrambeni aspekt, nenuklearno odvraćanje od ruske agresije, ekonomski aspekt i poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu. Tri dodatka planu ostala su povjerljiva, ali su podijeljena sa zapadnim partnerima.

Zelenski je iznio plan čelnicima SAD-a, UK-a, Njemačke, Francuske i Italije u nastojanju da pridobije podršku prije neizvjesnih predsjedničkih izbora u SAD-u. Prijedlog se do sada uglavnom tajio od javnosti.

Roman Lozinski, bivši zastupnik iz oporbene stranke Holos (Glas), napisao je na Facebooku da plan ima "odličan smjer", ali koraci za njegovo postizanje ostaju nejasni.

"Zvuči kao fantazija, ali.."

"S jedne strane, Plan pobjede zvuči kao fantazija. S druge strane, tako su zvučali Patrioti, Storm Shadowi (dalekometni projektili koje je Ukrajini poslala Britanija, op.a.), F-16, potapanje velikog dijela ruske Crnomorske flote i kontrola nad dijelom Kurske oblasti", dodao je. Lozinski je naglasio da sada sve počiva "na odlukama partnera i uspjehu diplomacije", kao i na "jedinstvu ukrajinskog vodstva i oporbe".

Predstavljajući plan parlamentu, Zelenski je rekao: "To je plan za jačanje naše države i našeg položaja. Ukrajina mora biti dovoljno jaka da završi rat. Plan treba osigurati da Ukrajina ima mišiće koji su potrebni za to."

"Plan ne ovisi o Rusiji, nego o našim partnerima"

"Ovaj plan se može provesti. To ovisi o našim partnerima. Naglašavam: o partnerima. Definitivno ne ovisi o Rusiji", rekao je Zelenski. Lozinski je, komentirajući predstavljanje, također ustvrdio da Zelenski nije objasnio kako planira provesti različite točke plana, dodajući da možda nije mudro objavljivati ​​te korake.

Jaroslav Jurčišin iz stranke Holos istaknuo je da je Plan pobjede dogovoren s ukrajinskim vojnim zapovjedništvom i da se usklađuje sa zapadnim partnerima. "Ne sumnjam da mnogi ljudi imaju ideje i komentare što i kako poboljšati. Međutim, za mene... najbolja kritika je akcija", rekao je.

"Gdje je klauzula o borbi protiv korupcije?

Oleksij Hončarenko, zastupnik iz oporbene stranke Europska solidarnost koju vodi bivši predsjednik Petro Porošenko, kritizirao je plan jer se navodno previše oslanja na vanjsku pomoć, bez koraka ukrajinskog vodstva.

"Gdje je klauzula o borbi protiv korupcije, o jačanju naših demokratskih institucija?" napisao je Hončarenko na Telegramu pa dodao da su Zelenskijev plan "prazne riječi koje nemaju veze sa stvarnošću".

"Riječ 'partneri' se u planu koristi češće nego 'Ukrajina'"

Hončarenkova stranačka kolegica Irina Heraščenko pohvalila je opće ciljeve plana, ali je također kritizirala njegovu usredotočenost na međunarodnu potporu, ističući da se riječ "partneri" koristi češće nego riječi "Ukrajina" i "Rusija".

Također je istaknula nedostatak "domaće zadaće" koju Ukrajina treba napraviti kako bi postigla te ciljeve, kao što su antikorupcijske reforme koje su nužan korak za članstvo u NATO-u. "Pitam se zašto je predsjednik sada došao u parlament. Za mene je to signal o ozbiljnosti situacije na bojišnici, u gospodarstvu, o pomaku na svjetskoj sceni", rekla je zastupnica.

"Više se ne priča o vraćanju na granice iz 1991. godine... A ne priča se ni o tome da će se pojedini teritoriji možda morati osloboditi političkim, diplomatskim mjerama", dodala je.

Treći zastupnik Europske solidarnosti Mikola Knjižicki bio je manje oštar: "Najvažnija stvar koju je Zelenski rekao je da bi ukrajinske snage mogle zamijeniti američke snage u Europi jer imaju iskustva."

"Ako Zapad nije spreman prihvatiti Plan pobjede, onda je to samo PR"

Prema Knjižickom, predstavljanje Plana pobjede Zelenskog moglo bi igrati ulogu u nadolazećim izborima u SAD-u.

"Teme koje je iznio predsjednik Zelenski očito će koristiti demokrati u predsjedničkoj kampanji. Republikancima će biti teško prigovoriti im... Odnosno, mogu ih koristiti obje stranke u SAD-u", rekao je Knjižicki.

"Ako se ovaj plan dogovori sa zapadnim saveznicima, ja ga u potpunosti podržavam. Ako oni na to nisu spremni, a Zelenski o tome govori samo radi PR-a, onda će to biti veliko razočaranje", dodao je.

Čelnik Zelenskijeve stranke hvali plan

Za razliku od nekih oporbenih zastupnika, parlamentarni čelnik Zelenskijeve stranke Sluga naroda pohvalio je plan kao "vrlo detaljan dokument" koji kijevskim partnerima nudi "strategiju međusobnog jačanja".

"Bez naše pobjede, bez poštenog i pravednog mira za Ukrajinu, svijet se neće moći osjećati sigurnim", rekao je David Arahamija na Telegramu pa dodao: "Snažna, neovisna i europska Ukrajina moći će pridonijeti kolektivnoj sigurnosti cijelog kontinenta."

Zastupnik iz stranke Zelenskog također je otkrio da je nakon predstavljanja predsjednik održao sastanak s čelnicima parlamenta. Arahamija je za Kyiv Independent jučer rekao da će tajni dijelovi plana biti podijeljeni samo s parlamentarnim vodstvom.

Dok ukrajinski zastupnici reagiraju na Plan pobjede, zapadni partneri ostali su uglavnom škrti na riječima. Američki State Department je diplomatski rekao da prijedlog uključuje "niz produktivnih koraka", iako neki partneri navodno nisu bili "impresionirani" njime.

Nekoliko zapadnih dužnosnika vjeruje da se previše oslanja na dodatne opskrbe oružjem i na ukidanje ograničenja njegove uporabe te ne donosi mnogo novih ideja na stol, izvijestio je Wall Street Journal u rujnu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.