Kineskinja osumnjičena za špijunažu u Njemačkoj. "Odavala podatke o vojnim letovima"

Ilustracija: EPA

Njemačko državno odvjetništvo priopćilo je da je jedna Kineskinja uhićena pod sumnjom da je bila obavještajna agentica kineske tajne službe.

Osumnjičenica, identificirana kao Yaqi X., radila je za tvrtku koja pruža logističke usluge u zračnoj luci Leipzig/Halle u istočnoj Njemačkoj, prema tužiteljima.

Tužitelji su u priopćenju rekli da je X. koristila svoj položaj za prikupljanje informacija o "prijevozu vojne opreme i osobama povezanim s njemačkom tvrtkom za proizvodnju oružja", pišu AFP i Reuters.

Povezanost s drugim osumnjičenim agentom

"Od sredine kolovoza 2023. do sredine veljače 2024., X. je opetovano davala informacije Jianu G., osumnjičeniku koji kažnjeno gonjen", priopćeno je.

Podaci su navodno uključivali detalje o letovima, teretu i putnicima u zračnoj luci, kao i prijevozu vojne opreme. Bivši zaposlenik ultradesničarskog političara iz AfD-a Maximiliana Kraha, Jian G. uhićen je u travnju pod sumnjom za špijunažu.

Osumnjičeni agent špijunirao kineske oporbene članove u Njemačkoj

Prema tužiteljstvu, G. je navodno špijunirao kineske oporbene članove u Njemačkoj i tajnoj službi prosljeđivao informacije o pregovorima i odlukama u Europskom parlamentu.

Krahu, članu Europskog parlamenta i stranke Alternativa za Njemačku (AfD), ranije ove godine pretreseni su uredi u vezi sa slučajem protiv G.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.