Bitka koja je značila propast jedne od najjačih država u povijesti

Foto: Wikipedia

Bitka kod Gaugamele odigrala se 1. listopada 331. godine prije Krista te bila najveći vojni sukob između Aleksandra Makedonskog i Darija III. Nakon što je savladao puno veću perzijsku vojsku, Aleksandar se okrunio kao kralj Azije te uspostavio kontrolu nad propalim Perzijskim Carstvom.

Pad Perzije

Aleksandar je do tog trenutka ratovao i putovao već tri godine. Pobijedio je perzijske plaćenike odmah kad je prešao Helespont 334. godine, a već iduće godine zadao je Perzijancima prvi težak udarac u Bici kod Isse. Nakon što je posjetio Egipat, krenuo je natrag prema Mezopotamiji kako bi konačno savladao Darija III. i završio veliki sukob s Perzijskim Carstvom.

Nismo sigurni koliko je velika bila vojska Darija III., no vjerojatno je brojala preko 100.000 ljudi, dok je Aleksandar sa sobom imao tek nešto manje od 50.000 vojnika. Međutim, makedonska vojna oprema i organizacija omogućile su pobjede kod Granika i Isse, a tako je bilo i u Bici kod Gaugamele.

Aleksandar je svoju tešku pješadiju iskoristio kako bi odbio valove perzijskih napada, a njegova elitna konjica odlučila je bitku kada je probila ranjivu točku u perzijskim redovima. Darije je u ključnom trenutku pobjegao s bojnog polja i pobjegao duboko u istočne dijelove svog Carstva.

Prikaz bitke nastao u 17. stoljeću

Sudbina Darija III. i njegove obitelji

Pokušao je okupiti novu vojsku u Mediji kako bi se još jednom suprotstavio Aleksandru, no njegovi satrapi (lokalni vladari) ubili su ga smatrajući da je rat završio. Aleksandar je na to odgovorio izdajući tjeralice za njegovim ubojicama. Naglasio je kako ne tolerira izdaju, čak ni kada se događa na neprijateljskoj strani. Smatrao je Darija dostojnim čovjekom koji se borio za svoje Carstvo jednako kako bi se borio i on sam.

Nakon što je pronađeno Darijevo tijelo, Aleksandar je organizirao svečani pokop. Na pokopu su prisustvovale Darijeva žena i njegove kćeri, koje su u Aleksandrovom zatočeništvu uživale kraljevski tretman. Jedna od njegovih kćeri postala je žena makedonskog osvajača. Aleksandrov tretman Darija i njegove obitelji možemo smatrati plemenitim i ljudskim, no isto tako možemo zaključiti da je radio u svrhu propagande, kako bi lakše konsolidirao vlast u stranom Perzijskom Carstvu.

Aleksandar je stvorio masovnu državu koja se nakon njegove smrti fragmentirala u nekoliko kraljevstava. Njihova povijest prestat će krajem 1. stoljeća pr. Kr., kada postaju rimske provincije. Zadnje od njih bilo je Kraljevstvo Ptolomejevića u Egiptu koje je osvojio August nakon pobjede u Bici kod Akcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.