Jordan stavio vojsku u visoku pripravnost: "Obarali smo iranske projektile"

Ilustracija: EPA

Jordanska vojska rekla je u priopćenju da su sve postrojbe i formacije u sklopu njezinih oružanih snaga stavljene u "visoku pripravnost kako bi se suprotstavile svim pokušajima koji prijete sigurnosti i stabilnosti kraljevstva".

"Glavno zapovjedništvo pomno prati razvoj događaja u regiji i poduzelo je potrebne mjere predostrožnosti za izgradnju i potporu postrojba na prvoj crti fronte radi zaštite domovine", stoji u priopćenju. 

Inače, britanski premijer Keir Starmer potvrdio je kako je večeras razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom, javlja Sky News.

Odnosi između Jordana i Izraela zahladili

Jordanska uprava za javnu sigurnost tvrdi da je protuzračna obrana presretala projektile i bespilotne letjelice tijekom današnjeg iranskog napada na Izrael. "Jordanske kraljevske zračne snage i sustavi protuzračne obrane odgovorili su na brojne projektile i bespilotne letjelice koje su ušle u jordanski zračni prostor", naveli su. 

Jordan je 1994. postao druga arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske veze s Izraelom. Dvije zemlje imaju snažnu sigurnosnu i obavještajnu suradnju. Međutim odnosi između Amana i Jeruzalema, često zategnuti posljednjih godina, postali su znatno napetiji od početka izraelskog rata s Hamasom. 

Stoga je bilo iznenađujuće kada su Jordanci u travnju ove godine tijekom iranskog napada na Izrael podigli vojne zrakoplove i obarali iranske projektile. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.