Kinesko gospodarstvo ubrzalo u prvom tromjesečju

Foto: EPA

KINESKO gospodarstvo ubrzalo je u prvom tromjesečju, potaknuto ukidanjem strogih mjera suzbijanja covida-19, ali statistički ured upozorava na "nedostatnu" domaću potražnju i "složeno" međunarodno okruženje. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od siječnja do ožujka za 4.5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestio je u utorak državni zavod za statistiku.

U zadnja tri prošlogodišnja mjeseca aktivnost je uvećana za 2.9 posto. Na kvartalnoj razini BDP je porastao za 2.2 posto, nakon 0.6-postotnog rasta u razdoblju od listopada do prosinca. Lani je drugo gospodarstvo svijeta zbog pandemijskih ograničenja zabilježilo najslabiji rast u gotovo pola stoljeća i Peking je obećao snažniju potporu oporavku.

Središnja banka izvijestila je prošli tjedan da će održavati likvidnost, stabilizirati rast i radna mjesta i fokusirati se na poticanje potražnje.

Godina je dobro počela, ali "međunarodno okruženje još je složeno i stalno se mijenja, ograničenja zbog nedostatne domaće potražnje jasno su vidljiva i temelji gospodarskog oporavka nisu solidni", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik NBS-a Fu Linghui.

U drugom tromjesečju rast bi mogao naglo ubrzati zbog niske poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem razdoblju, dodao je Fu.

Vlada je za ovu godinu zacrtala skromnu stopu rasta, od oko pet posto, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.