Kolaps parlamenta BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Rad parlamenta Bosne i Hercegovine ostaje blokiran jer se bošnjački zastupnici u Domu naroda ni danas nisu pojavili na sjednici tog tijela pa nije bilo kvoruma za zasjedanje i odlučivanje.

Predsjedatelju Doma naroda Draganu Čoviću preostalo je samo konstatirati da se nisu stekli uvjeti za nastavak redovite sjednice prekinute još u ožujku. 

Bošnjaci ne žele raspravljati o novom zakonu o Ustavnom sudu

Prekid je tada uslijedio jer klub Bošnjaka nije želio dopustiti otvaranje rasprave o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH. Taj je zakon predložio srpski zastupnik Želimir Nešković na tragu zahtjeva iz Republike Srpske da se državni Ustavni sud organizira na novi način te da se iz njega eliminiraju strani suci i uvede etnički ključ pri donošenju odluka.

Bošnjački su zastupnici zbog toga negodovali uz ocjenu kako je to otvoreni napad na ustavni poredak zemlje.

"Doći ćemo na bilo koju sjednicu Doma naroda koja se zakaže, redovitu ili hitnu, ako se s dnevnog reda skine neustavni prijedlog zakona o Ustavnom sudu. Mi tražimo da se taj prijedlog zakona povuče s dnevnog reda", kazao je u utorak Kemal Ademović, predsjedatelj kluba Bošnjaka.

Zastupnici iz redova Hrvata: Neodgovorno je blokirati rad parlamenta

Zastupnici iz kluba Hrvata ranije su upozorili kako je neodgovorno blokirati rad Doma naroda. Predložili su da se sjednica nastavi, a najavili su kako će svakako glasati protiv Neškovićeva prijedloga pa je neopravdan strah od same rasprave o spornom zakonu.

"Važno je da dođe do nastavka te redovite sjednice kako bismo se mogli baviti poslom koji bi nas mogao dovesti do Europske unije", kazala je ranije HDZ-ova zastupnica Marina Pendeš.

Hitna sjednica kao privremeno rješenje?

Kako je nastavak prekinute redovite sjednice neizvjestan, Čović je najavio održavanje barem hitne sjednice na kojoj neće biti rasprave o zakonu o Ustavnom sudu i na kojoj bi Dom naroda potvrdio bar neke od odluka i zakona što ih je ranije donio Zastupnički dom.

Među njima su i odluke bitne za sudjelovanje BiH u berlinskom procesu kojim EU nastoji ubrzati proces europskih integracija regije zapadnog Balkana.

BiH je u ožujku dobila suglasnost Europskog vijeća za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji, no uz uvjet da se prije toga usvoji još nekoliko reformskih zakona. Od tada je uslijedila blokada rada parlamenta pa ništa od toga nije ispunjeno, a početak pregovaračkog procesa s EU doveden je u pitanje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.