Kosor o nepozivanju Milanovića na summit: Ustav je pregažen, dolazi li Penava Vučiću?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi na današnji summit u Dubrovnik. Ranije je kao najviši predstavnik te zemlje bio najavljen ministar vanjskih poslova Marko Đurić, no ipak je došlo do promjene, pa će Srbiju ipak predstavljati Vučić.

Na summit, na kojem je predstavljena deklaracija kojom se nastoji ojačati podrška Ukrajini i osnažiti odnose navedenih zemalja, oko podneva stigao je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a u Dubrovniku su uvedene iznimno visoke mjere osiguranja - snajperisti, dronovi, mornarica...

>> Pogledajte dolazak Zelenskog u Dubrovnik. Stiže i Vučić, neviđene mjere osiguranja

Vučić pozvan, Milanović nije

Prije dva dana Vučić je negativno komentirao summit u Dubrovniku. "U srijedu je zakazan u Dubrovniku, format jugoistočne Europe plus Zelenski, ne znam sudjelujemo li ili ne. Vidio sam tekst prijedloga deklaracije da svi moramo uvesti sankcije, samo čekaju Vučićevo odobrenje, bit će to muka i za nas i za njih", rekao je Vučić za TV Pink. Vučić u Dubrovnik stiže iz crnogorskog Tivta, gdje je sudjelovao na summitu procesa Brdo-Brijuni.

Najavljen je i dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani te petero premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

No hrvatski predsjednik Zoran Milanović na summit nije pozvan. HDZ-ov saborski zastupnik Andro Krstulović Opara jutros je izjavio da je "dobro da je predsjednik Zelenski dogovorio s gospodinom premijerom da gospodin Milanović ne bude danas na summitu u Dubrovniku jer mu ondje nije mjesto", a HDZ-ov ministar Davor Božinović kasnije je izjavio da nije točno da su Zelenski i Plenković dogovarali da na summitu ne bude Milanović.

Na to se nizom objava na X-u osvrnula bivša premijerka Jadranka Kosor. 

"Kako to mislite da je u Dubrovnik na sastanak s predsjednikom Ukrajine pozvalo i predsjednika susjedne države koji je 1995. u Glini grmio da to nikada neće biti RH, a izabranog predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH nije pozvalo", zapitala se Kosor još sinoć. 

Danas je ustvrdila da je pregažen hrvatski Ustav.

"Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok", napisala je Kosor.

"Dolazi li vladajući Penava, pp Sabora i gradonačelnik grada Vukovara u Dubrovnik kako bi pozdravio Vučića? Dolazi li s Vučićem možda i njegov Šljivančanin, osuđen za ratni zločin u Vukovaru? Podržava li vladajući DP nepozivanje PRH, a pozivanje Vučića u Dbk?" dodala je Kosor.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.