Kriminalci koje je Njemačka prije tjedan dana protjerala u Afganistan već na slobodi

Ilustracija: Shutterstock

 Afganistanski državljani koje je Njemačka prije tjedan dana protjerala u Kabul, među kojima su i teški prijestupnici, već su na slobodi, potvrdio je jedan predstavnik talibana.

"Oni su pušteni na slobodu nakon što su njihove obitelji potvrdile da više neće činiti kriminalna djela", rekao je jedan predstavnik talibanskog režima u katarskom glavnom gradu Dohi.

Među Afganistancima je i osuđeni silovatelj maloljetnice

Prije toga njemački javni servis ARD izvijestio je da je svih 28 počinitelja nakon dolaska u Kabul, prije tjedan dana, bilo smješteno u pritvor, ali poslije nekoliko dana svi su pušteni.

Među njima su i teški prijestupnici, pa i jedan osuđeni silovatelj maloljetnice. Svi su već jedan dio kazne odslužili u Njemačkoj. 

Kako prenose njemački mediji, za režim u Kabulu kaznena djela zbog kojih su protjerani Afganistanci osuđeni u Njemačkoj "nisu relevantna".

Protjerani kriminalci najavili da će se pokušati vratiti u Njemačku

BBC je razgovarao s nekim od protjeranih kriminalaca koji su najavili da će se u svakom slučaju pokušati vratiti u Njemačku, gdje su im ostale obitelji.

Njemačka je prošlog petka u jeku nastojanja pooštrenja useljeničke politike i izvršenja obećanja da će intenzivnije deportirati strane kriminalce poslala prvi čarter s 28 prijestupnika u Afganistan.

Protjerivanje uslijedilo nakon terorističkog napada u Solingenu

To je prvo protjerivanje u Afganistan otkako su se tamo 2021. na vlast vratili talibani. S obzirom na to da njemačka vlada ne održava službene kontakte s vladom u Afganistanu, procjenjuje se da je Katar posredovao u pregovorima oko deportacije. 

Protjerivanje je uslijedilo nakon terorističkog napada u Solingenu, gdje je jedan Sirijac, koji je već odavno trebao biti protjeran iz Njemačke, usmrtio troje i ozlijedio osmero ljudi.

Njemačka vlada najavila je da će u budućnosti vršiti deportacije i u zemlje koje ne slove kao sigurne, poput Sirije i Afganistana. Na izborima za lokalne parlamente u Saskoj i Tiringiji prošle nedjelje ogroman uspjeh postigla je desničarsko-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), koja se zalaže za potpuni prekid svake vrste migracija i zaustavljanje nereguliranog useljavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.