Macron primio argentinskog predsjednika u vrijeme očajnih odnosa dviju zemalja

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je u Parizu primio svog argentinskog kolegu Javiera Mileija usprkos nedavnim tenzijama između dviju država. 

Tijekom susreta u Elizejskoj palači dvojica čelnika razgovarala su o ratu u Ukrajini, nedjeljnim izborima u Venezueli i planiranom trgovinskom sporazumu između Europske unije i južnoameričkog saveza MERCOSUR, čiji je dio i Argentina, objavio je Mileijev ured. 

Odnosi između Pariza i Buenos Airesa u proteklim su tjednima narušeni. Argentinski igrači prošli su tjedan pjevali uvredljivu pjesmu o francuskim nogometašima afričkog podrijetla, nakon što su pobijedili u finalu Copa Americe. 

Nakon kritika iz Francuske zbog te pjesme argentinska ultrakonzervativna potpredsjednica Victoria Villarruel otišla je korak dalje, piše agencija dpa. "Nijedna kolonijalistička država neće nas zastrašivati jer pjevamo pjesmu ili govorimo istine koje ne žele priznati", napisala je na platformi X. 

Mileijeva vlada distancirala se od njezine izjave, a predsjednik je poslao sestru i savjetnicu Karinu Milei u francusko veleposlanstvo kako bi smirila tenzije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.