Majka u vrtiću našla svoju bebu s ozbiljnim ozljedama glave, odgajateljica se čudila

Foto: PlusPortal/majka djevojčice

Gradski Dječji vrtić Tintilinić u slavonskobrodskom Naselju Zrinski Frankopan dospio je u žarište javnosti nakon objave Brođanke Zrinke Krištof Mihajlović. Ona je na svojem privatnom Facebook profilu opisala prilično zastrašujući događaj.

Naime, njezina 15-mjesečna kći trenutačno je u procesu prilagodbe pa u vrtićkim 'jaslicama' boravi samo do 11:30. No jedan dan odgajateljica ju je obavijestila kako je dijete zaspalo te da je može ostaviti na spavanju. No, kada ju je pokupila oko 12:15, zaprepastila se ozljedama koje je uočila na djetetovoj glavi.

Krištof Mihajlović PlusPortalu je dozvolila objavu fotografije na kojoj nije vidljivo lice djeteta, kao i opis čitavog događaja iz njezine objave, koji i mi prenosimo. 

Majka: Došla sam u vrtić i šokirala se kad sam vidjela glavu djeteta. Odgajateljica je rekla da ne zna ništa

"Šokirala sam se kad sam na desnoj strani glave djeteta vidjela veliku ozljedu s krvavim podljevima i modricama s ogrebotinama, a krvavu ogrebotinu imala je i ispod desnog oka! Na moje pitanje 'Što je ovo?', odgajateljica je odgovorila da 'ne zna ništa' te protupitanjem 'Što je to?' te mi je rekla da se obratim odgajateljici iz prve smjene.

Meni tada nije bilo ni do čega, uplašila sam se za svoje dijete jer su ozljede izgledale ozbiljno, uzela sam dijete i odmah je odvela na hitni prijem u bolnicu, gdje je obavljen pregled kirurga te snimka kosti glave i, na svu sreću, nije došlo do prijeloma kosti lubanje, a zbog mogućeg krvarenja pregledana je i od strane neurokirurga uz upute o praćenju zdravstvenog stanja i ponašanja djeteta. 

"Propusti se mogu dogoditi, ali nepoštivanje protokola je nedopustivo"

O događaju smo obavijestili i ravnateljicu vrtića i policiju, a dopis smo uputili i gradonačelniku. Svi od navedenih su odmah poduzeli sve radnje u smislu utvrđivanja odgovornosti i propusta te smo od gradonačelnika dobili dopis u kojem, uz izraze suosjećanja i žaljenja zbog događaja, stoji 'da je dječji vrtić utvrdio sve okolnosti o nastanku događaja i proveo disciplinski postupak' te se nadalje u dopisu zaključuje 'da je do incidenta došlo zbog organizacijskog propusta Uprave i nedovoljne pozornosti odgajateljice'.

Jasno nam je da se propusti mogu dogoditi, ali propusti u smislu nepoštivanja propisanih protokola su nedopustivi! Ovaj put nije došlo do ozbiljnih posljedica, možda idući put neko drugo dijete neće biti te sreće!" poručila je majka iz Slavonskog Broda.

Ravnateljica: Dvije odgajateljice su dobile mjere upozorenja. Druge institucije su uključene, ne možemo davati više informacija

Ravnateljica ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić - pod čijom je nadležnosti i DV Tintilinić - potvrdila je za PlusPortal događaj te otkrila daljnje postupanje.

"Prema sigurnosno-zaštitnom programu i protokolu, stručni tim i ja kao ravnateljica odmah po dojavi smo izašli na teren. Uzeli smo izjave i u ova dva dana utvrdili određene propuste. Oni se tiču toga da u DV-u Tintilinić nije postupano sukladno Pravilniku o radu i spomenutom protokolu. Dvjema odgajateljicama izrečene su mjere upozorenja zbog toga što su počinile težu povredu iz radnog odnosa. Druge nadležne institucije uključene su u ovaj slučaj te iz tog razloga ne možemo otkrivati više informacija", kazala je ravnateljica Zorana Butorac, izrazivši još jednom iskreno žaljenje zbog čitavog događaja.

Roditelji su čitav slučaj prijavili i on je sad u rukama državnog odvjetništva, a najavili su i tužbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.