Meksički svećenik izrešetan nakon mise. Ubio ga je lokalni diler droge

Foto: Profimedia

Meksički svećenik Marcelo Perez ubijen je u nedjelju u južnoj državi Chiapas nakon što je služio misu u svojoj crkvi u gradu San Cristóbal de las Casas. Osim što je bio svećenik, Perez je bio i veliki borac za ljudska prava.

Meksička policija uhitila je muškarca optuženog za ubojstvo rimokatoličkog svećenika. Svjedoci kažu da su pucala dvojica muškaraca koja su prišla crkvi na motoru, piše BBC.

Vlasti su identificirale ubojicu kao Edgara N., lokalnog dilera droge.

Biskupska konferencija: Ubojstvo je ušutkalo proročki glas koji je neumorno radio za mir i pravdu

Perez je vodio neumornu kampanju protiv trgovine drogom u Chiapasu, gdje je posljednjih godina došlo do porasta nasilja povezanog sa sukobima između rivalskih kartela.

Meksička biskupska konferencija rekla je da je ubojstvo ušutkalo "proročki glas" koji je neumorno radio za mir i pravdu. Prema uredu javnog tužitelja Chiapasa, njegov osumnjičeni ubojica identificiran je korištenjem snimaka sigurnosnih kamera, iskaza svjedoka i drugih tragova, izvještava novinska agencija AFP.

Svećenik je pokušao pregovarati o prekidu nasilja kriminalnih grupa i grupe osvetnika

Dva muškarca na motociklu su otvorila vatru na svećenikovo vozilo. Incident se dogodio rano u nedjelju dok se vraćao u svoju župu nakon služenja mise u četvrti Cuxtitali u San Cristóbal de Las Casasu.

Prebačen je u grad nakon prijetnji smrću u seoskoj župi u kojoj je prije radio. Svećenik je pokušao pregovarati o prekidu nasilja izazvanog sukobima između kriminalne skupine i skupine osvetnika.

Svećenik govorio o Chiapasu kao "tempiranoj bombi"

U intervjuu prošlog mjeseca Perez je opisao južnu državu Chiapas kao "tempiranu bombu".

"Mnogi su ljudi nestali, mnogi su oteti, mnogi ubijeni zbog prisutnosti organiziranog kriminala ovdje", rekao je dok je predvodio prosvjedni marš koji je opisao kao "hodočašće". Stotine ožalošćenih došlo je na sprovod svećenika jučer u njegovom rodnom gradu San Andrés Larráinzaru, uzvikujući "živio otac Marcelo, svećenik siromašnih", javlja AFP.

Porast nasilja u Chiapasu s kartelima Sinaloa i Jalisco New Generationom

Chiapas je doživio porast nasilja tijekom prošle godine, s kartelom Sinaloa i Jalisco New Generation Cartel koji se bore za kontrolu nad tim područjem.

Kriminalne skupine iskorištavaju migrante koji prelaze južnu državu na putu prema sjeveru do meksičke granice sa SAD-om. Zajednice u regiji teško su pogođene nasiljem, ponekad se danima moraju skrivati ​​u svojim domovima dok vani odjekuju pucnjevi.

No, ciljano ubojstvo otvorenog zagovornika ljudskih prava smatra se opasnom eskalacijom nasilja koje već mjesecima muči zajednicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.