Bolesna djeca u riječkoj bolnici dobila stotinjak novih "teta pričalica"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Stotinjak polaznika sudjelovalo je proteklih dana u pripremnom seminaru za pripovjedačice i pripovjedače priča za laku noć oboljeloj djeci u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, u projektu koji provodi riječka udruga Portić.

Seminar se odvijao 21. i 22. listopada, navodi udruga Portić. Prvog dana program je održan u Dječjoj kući u Art-kvartu Benčić, a drugog na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na Trsatu.

"Tete i barbe pričalice" djeci u bolnici pričaju priče

Nakon odslušanog seminara volonter postaje "teta ili barba pričalica" i može volontirati čitajući ili pričajući priče djeci na klinikama za pedijatriju i dječju kirurgiju KBC-a Rijeka jednom tjedno u terminu od 19 do 20 sati. 

Prije tog seminara u programu je bilo aktivno 45 volontera.

Pričanjem priča i bajki pridonose ublažavanju negativnih pojava pri hospitalizaciji djece

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić prepoznala je da hospitalizirana djece pate od nedostatka prirodnoga okruženja i informacija iz vanjskoga svijeta vršnjaka te nedostatka obiteljskoga rituala pričanja priča pred počinak. Stoga je odlučila organiziranim volontiranjem nadomjestiti ili barem malo pridonijeti ostvarenju tih potreba.

Budući da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna ili art-terapija, volonteri "tete i barbe pričalice", kako su ih prozvala djeca, svakodnevnim čitanjem i pričanjem izabranih priča i bajki pridonose ublažavanju negativnih pojava pri hospitalizaciji djece.

Djeca s manje straha i nelagode čekaju oporavak

Zahvaljujući programu hospitalizirana djeca s manje straha i nelagode čekaju oporavak, a roditelji, medicinsko osoblje i uprava bolnice podupiru inicijativu i svjedoče o pozitivnom ozračju koje volonteri donose u bolničko okruženje.

Program "Pripovjedač/ica priča za laku noć" provodi se od 2016. godine u Splitu (u suradnji s partnerskom Udrugom MoSt), a od 2018. u Čakovcu (u suradnji s partnerskom Udrugom Murid) i Puli (u suradnji s partnerskom Udrugom Volonterski centar Istra). Program se od siječnja 2014. do studenog 2018. godine provodio i u Zagrebu (u suradnji s udrugom Smiješak za sve).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.