Povećan oprez na Wall Streetu zbog brojnih neizvjesnosti

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu najvažniji indeksi jučer su bilježili blage promjene, dok investitori prate rast prinosa na američke trezorske zapise i za nove smjernice čekaju objavu novih financijskih izvješća kompanija.

Dow Jones indeks jučer je oslabio svega 6.71 bod ili 0.02 posto, završivši trgovanje na 42.924 bodova. Istodobno, S&P 500 oslabio je 0.05 posto, na 5.851 bod, dok je Nasdaq indeks ojačao 0.18 posto, na 18.573 boda.

"Zadnjih nekoliko dana tržište 'probavlja' kretanja na tržištu trezorskih zapisa budući prinosi na njih znatno rastu", kazao je Jack Janasiewicz, portfelj menadžer u Natixis Investment Managers Solutionsu.

"Puno se priča o revidiranju očekivanja u vezi kamatnih stopa"

Prinosi na 10-godišnje američke trezorce skočili su na 4.222 posto, što je njihova najviša razina od 26. srpnja, jer investitori revidiraju svoja očekivanja glede Fedova tempa snižavanja kamatnih stopa.

"Općenito, puno se priča o revidiranju očekivanja u vezi kamatnih stopa i zabrinutostima da je Fed možda učinio pogrešku preagresivno smanjivši kamate u rujnu, a to potiče prodaje dionica na globalnoj razini", smatra Michael Green, portfelj menadžer u Simplify Asset Management.

Dionica Aerospacea kao najveća pojedinačna gubitnica

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica GE Aerospacea, s padom cijene za devet posto unatoč podizanju prognoza o ovogodišnjoj dobiti, budući da tvrdokorni problemi s nabavom utječu na njegove prihode. Pad njezine cijene ponajviše je utjecao na spuštanje sektorskog indeksa industrijskih dionica za 1.19 posto.

"Tijekom sezone objave poslovnih rezultata često imate ovakvu vrstu nestabilnosti, ali postoji i povećana neizvjesnost u odnosu na daljnji smjer kamatnih stopa", rekao je Chuck Carlson, izvršni direktor Horizon Investment Services.

Nestabilnost na dioničkim tržištima sljedećih nekoliko tjedana

Sljedećih nekoliko tjedana vjerojatno će i dalje biti nestabilno na dioničkim tržištima, budući da ulagači pomno prate zarade kompanija, nove ekonomske podatke i čekaju rezultate izbora u SAD-u, nakon čega slijedi zasjedanje Feda.

Tržišni sudionici uračunavaju u cijenu imovine šanse od gotovo 90 posto da će Fed u studenome sniziti kamatne stope za dodatnih 25 baznih bodova.

Na europskim burzama najvažniji indeksi također su jučer pali. Londonski Ftse indeks oslabio je 0.14 posto, na 8.306 bodova, frankfurtski DAX za 0.2 posto, na 19.421 bod, a pariški CAC za 1.13 posto, na 7.535 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.