Mesić: knjiga glavnoga rabina Hrvatske Kotela Da-Dona pridonosi međusobnom razumijevanju u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra da knjiga glavnoga rabina Hrvatske Kotela DaDona "Židovstvo: Život, religija i filozofija", predstavljena danas u Židovskoj općini u Zagrebu (ŽOZ), pridonosi međusobnom razumijevanju u Hrvatskoj.

Nakon što je nazočio predstavljanju knjige, predsjednik Mesić novinarima je izjavio da je ona "prinos za sve nas jer, što se više poznajemo, to više i vjerujemo jedni drugima".

Rekao je da su danas svijetu potrebni ljudi koji razvijaju toleranciju i uče nas toleranciji što onda koristi svima. Mesić je dodao kako vjeruje da je u svijetu bilo previše netolerancije te da knjiga rabina Kotela Da-Dona pridonosi povećanju tolerancije.

Na novinarsku primjedbu da ga je na predstavljanju knjige Slavko Goldstein pozdravio na hebrejskom rekavši da za prijevod pita svoga unuka, predsjednik je odgovorio da je njegov unuk išao u židovski vrtić pa da zato poznaje hebrejski jezik.

Predsjednik Mesić osvrnuo se i na novinarsko pitanje da prokomentira navode predsjednika Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog da će "već u lipnju stići nove haaške optužnice protiv visokopozicioniranih osoba u vrijeme Domovinskoga rata", vezane za nestanak srpskih civila sa širega vukovarskog područja početkom 90-ih za što pak vukovarski Srbi, kako navode mediji, već dugo iščekuju pokretanje kaznenoga postupka protiv Tomislava Merčepa.

Mesić je rekao kako mu je teško komentirati spomenute medijske navode jer ne zna hoće li u lipnju doći nove haaške optužnice. Ali, istaknuo je da, ako se to dogodi, misli i vjeruje da će se svaki hrvatski građanin odazvati bilo kao svjedok ili kao osumnjičeni ili optuženi.

Dodao je kako ne postoje nikakve naznake da bi bilo tko htio izbjeći odgovoriti na pitanja Haaškoga tribunala, jer, podsjetio je, Ustavni zakon o suradnji s Haaškim tribunalom obvezuje hrvatske građane na suradnju s tim sudom.

To je pak, smatra Mesić, dokaz da Hrvatska sve više funkcionira kao pravna država.

(Hina) xip yln

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.