HAC ONC pokrenuo postupke protiv 60-ak radnika zbog sumnje da su krali; Stanić: To je osveta Uprave

Foto: Hina

HAC ONC nedavno je završio opširno izvješće u kojem se na zapisima videokamera s naplatnih kućica vidi kako neki njihovi djelatnici sudjeluju u krađi, objavio je Večernji list. Riječ je o oko 200 radnika kojima prijeti otkaz. Sumnja se da je u svemu sudjelovao cijeli lanac zaposlenika - od blagajnika do srednjeg menadžmenta. Prema anonimnim pismima nekih djelatnika, navodno su bili prisiljeni sudjelovati u krađi, i to u zamjenu za sigurnost svojih radnih mjesta.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, za Media servis poručuje riječ je o osveti u režiji Uprave, a otkaze, ako dio njih dođe, osporit će na Sudu.

"Tamo negdje u 8. mjesecu kada je došla sadašnja uprava i kada su počeli smjenjivati ljude i postavljali svoje prijatelje, da bi im mi kao radničko vijeće i sindikati dali za to suglasnoat onda je ta uprava nezakonito provesti proces javne nabave pri čemu se suprostavio i stručni stožer koji je rekao da neće tako raditi. Kako smo najavili da ćemo zbog toga provesti kaznenu prijavu, onda su oni poćeli osvećivati radnicima. Mislim da je to posljedica toga," kazao je Mijat Stanić.

HAC: HAC ONC mora pokrenuti postupke po potrebi

Iza podneva o cijelom se slučaju oglasio se prvo HAC, a zatim i HAC ONC.

U priopćenju poslanom medijima iz HAC-a ne komentiraju ništa oko krađe. "Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC)  ugovorile su s društvom Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.  (HAC ONC) obavljanje poslova naplate cestarine i redovnog održavanja na autocestama pod svojim upravljanjem temeljem Ugovora  o pružanju usluga redovnog održavanja autocesta i naplate cestarine.

Praćenje rada blagajnika i utvrđivanje mogućih nepravilnosti u radu u nadležnosti je društva HAC ONC.

HAC kao član skupštine nadzire rezultate poslovanja društva HAC ONC-a. U ingerenciji HAC ONC-a je pokretanje odgovarajućih internih, a po potrebi i drugih odgovarajućih postupka u skladu s rezultatima izvješća o provedenim kontrolama.", kažu iz HAC-a

HAC ONC: U tijeku je 60-ak postupaka

Iz HAC ONC-a priopćili su kako tijekom  2015. godine Samostalni odjel za unutarnju kontrolu i nepravilnosti obavio, sukladno godišnjem planu rada kontrole poslovanja u organizacijskim jedinicama Društva. Kontrola poslovanja obavljena je, između ostalog i u Sektoru naplate cestarine u kojom su utvrđene nepravilnosti.

"Temeljem izvješća interne kontrole pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti pojedinih radnika, koji su u tijeku te bi stoga bilo neprimjereno u ovom trenutku prejudicirati njihov ishod.

Trenutno je u tijeku 60-ak postupaka za utvrđivanje odgovornosti.

Naglašavamo da se radi o pojedinačnim slučajevima. U Društvu, većina blagajnika pošteno radi svoj posao, te ih na ovaj način želimo i zaštiti, ali i poslati jasnu poruku da nikakve malverzacije nećemo tolerirati. ", priopćili su iz HAC ONC-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.