Mostar: SFOR pojačava ophodnje blizu granice s Crnom Gorom

VOJNICI zacijskih snaga pojačali su ophodnje i nadzorne postaje u jugoistočnom području Republike Srpske blizu granice BiH s Crnom Gorom, potvrdio je u utorak u izjavi za HINA- zapovjednik SFOR-ve Višenacionalne brigade za jugoistočni sektor talijanski general Marco Chiarini, u čijoj zoni odgovornosti je i jugoistočni dio Republike Srpske.

"Vrlo smo aktivni u tom području i želimo bit još aktivniji", rekao je general Chiarini. Na upit radi li se o pojačanom SFOR-ovom angažmanu na području blizu granice s Crnom Gorom o potrazi za haškim optuženicima, general Chiarini je rekao kako to "ne može komentirati zbog sigurnosti akcije".

Međutim, u tom kontekstu general Chiarini je napomenuo da će SFOR uhititi osobe optužene za ratne zločine ukoliko se za to stekne prilika.

Prema ranijim novinskim napisima, najtraženiji haški optuženik za ratne zločine Radovan Karadžić navodno se najčešće skriva u jugoistočnim područjima Republike Srpske u blizini granice s rodnom mu Crnom Gorom.

Više informacija govori kako su u tom dijelu Republike Srpske najodanije pristaše Radovana Karadžića posebice organizirane na njegovoj zaštiti od uhićenja.

Po tumačenju generala Chiarinia, ovakve akcije, kao što ih SFOR trenutačno izvodi u jugoistočnom dijelu Republike Srpske, doprinose poboljšanju sigurnosne situacije u BiH. U njima mjesno pučanstvo sve učestalije dobrovoljno predaje SFOR-u oružje zaostalo iz rata.



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.