Mreža podrške: Sve više žrtava kaznenih djela traži našu pomoć

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

Putem Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koje provodi 11 udruga, u prošloj je godini pruženo više od 10.000 usluga a takvu besplatnu pomoć koristilo je 1298 korisnika, ističu u udruzi Ženska soba u povodu današnjeg Europskog dana žrtava kaznenih djela.

Žrtvama pružaju emocionalnu i praktičnu podršku, psihološko i pravno savjetovanje, podršku u vidu pratnje na sud, policiju, državno odvjetništvo ili zavode za socijalni rad.

Broj osoba koje se obraćaju za pomoć u stanom je porastu, a najčešće je traže žrtve kaznenih i prekršajnih djela nasilja u obitelji, prijetnji, kaznenih djela protiv spolne slobode i kaznenog djela zanemarivanja i zlouporabe djetetovih prava. Također, pomoć i podršku traže i žrtve drugih kaznenih djela – krađe, razbojništva, teške tjelesne ozljede itd.

"Posebno korisna usluga pokazala se pratnja na sud"

Program se provodi sedmu godinu u svim županijama a iz Ženske sobe, kao jedne od 11 udruga uključenih u program, naglašavaju kako žrtva ili svjedok kaznenog djela može postati svatko od nas, za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen te je od izuzetne važnosti osigurati brzu, učinkovitu i besplatnu pomoć i podršku osobama u tim situacijama.

Kao posebno korisna usluga pokazala se pratnja na sud i druge institucije u ulozi osobe od povjerenja.

"U 2023. godini članice Mreže podrške i suradnje osigurale su 253 pratnje na sud i 115 pratnji na druge institucije. Ovom uslugom osigurava se smanjenje nelagode i stresa prilikom prijave kaznenog djela, prilikom svjedočenja ili poduzimanja bilo koje druge radnje u postupku u kojoj žrtva sudjeluje".

Napominju kako su sve usluge dostupne prije same prijave kaznenog dijela, za vrijeme trajanja postupka, nakon samog postupka, ali i neovisno o tome je li kazneno djelo prijavljeno ili nije. 

Sve informacije kako doći do pomoći mogu se pronaći na web stranici mrezapodrskeisuradnje.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.