Oko Omiša lažne planinarske oznake koje vode u provaliju. "Ukrajinka je poginula"

Screenshot: HRT

U kanjonu Cetine i na Omiškoj Dinari su članovi omiškog HGSS-a otkrili markacije (planinarske oznake) kričavih boja za koje ne znaju tko ih je napravio. Mnoge od tih oznaka vode u provalije, zapuštene šikare te do opasnih grebena, izvještava HRT.

Situacija je iznimno opasna i alarmantna jer Omiš je hrvatsko središte pustolovnog turizma, pa nikome nije jasno zašto bi netko tisuće ljudi dovodio u opasnost i smrt lažnom markacijom. Ondje postoji više od 80 kilometara uređenih, održavanih i obilježenih planinskih staza. 

Jedan od takvih primjera su neonske oznake koje upućuju na godinama zatvorenu stazu Visuć-Fortica zbog opasnosti od brojnih nesreća. Omiška Dinara puna je zelenih i narančastih krugova nepoznatih autora.

Poginula mlada Ukrajinka

Član HGSS-a Split Grgo Puljas upozorava da se lažnim oznakama posjetitelji dovode u opasnost, kaže, a zbunjenost u prirodi vrlo često može dovesti do nesreće.

Nesreća ima i na uređenim i održavanim stazama, no na njima uvijek pišu vrijeme i udaljenost do krajnje točke. Postoje u kartama i aplikacijama. Međutim, oznake nepoznatih autora pronađene su i na mjestu gdje je ovog proljeća poginula mlada Ukrajinka.

"Imali su trag toga puta, iste ovakve zelene oznake su na tome putu, do vrha i gore po grebenu gdje je ona bila. Hodala je, fotografirala i, nažalost, pala i poginula", rekao je za HRT Zvonimir Kujundžić, predsjednik planinarskog društva Imber i član HGSS-a Omiš. Djevojka je poginula ovog proljeća.

To se dogodilo zbog hodanja po stazama koje nisu označene i održavane. Kujundžić ističe da se, kada oni rade stazu, da paze da nije pri rubu, a ako tamo mora biti, postavit će rukohvat, ograde ili sajle, kako bi mjesto osigurali. 

Šefica omiške Turističke zajednice najavila sankcije i mjere

Turistička zajednica grada Omiša u suradnji s HGSS-om godinama besplatno dijeli karte svoje Dinare. Šefica omiškog TZ-a Petra Bartulović potvrdila je za HRT da na to područje zbog pustolovnih sadržaja dolazi puno ljudi, ali ističe da je sigurnost najvažnija.  

Bartulović je najavila sankcije i mjere protiv nezakonitog postavljanja znakova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.