LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Na Velesajmu razvili pametnu narukvicu koja pomaže starijima i nemoćnima

Foto: Luka Šangulin/Index

ZABRINUTOST za stare, nemoćne i bolesne roditelje potaknula je Tihanu Petričević i Slavka Radmana da stvore inovativnu narukvicu Silver Monitor koja bi se ove jeseni trebala naći na tržištu. Narukvica koja izgleda poput pametnijeg ručnog sata zapravo je sofisticirani medicinski uređaj. 

Mjeri puls, tlak, kretanje, jedenje i pijenje

Onima koji je nose mjeri puls pomoću svjetla kao što to rade razni sportski satovi, ali je sposobna izračunati i krvni tlak, prikuplja podatke o tjelesnoj aktivnosti, snu, jedenju i pijenju te lokaciji na kojoj se korisnik nalazi.

Sve te podatke svakih 15 minuta šalje na središnji server gdje im mogu pristupiti članovi obitelji i liječnici, zapravo svi kojima korisnici daju dozvolu. U slučaju potrebe korisnik pritiskom na jedno dugme uređaja može pozvati pomoć, alarmirati liječnike ili članove obitelji. Alarm se šalje SMS-om ili e-mailom.

Svakih 15 minuta šalje podatke, a korisnik ne mora raditi baš ništa

"Nadamo se da ga netko neće koristiti jer nema s kime piti kavu", šale se tvorci Silver Monitora. Za razliku od drugih sličnih uređaja Silver Monitor je savršeno jednostavan za korištenje. U sebi ima SIM karticu koja se može spojiti na bilo koju mrežu i svakih 15 minuta bilježi podatke te ih automatski šalje na server gdje se odmah mogu pregledati. Korisnik ne mora činiti baš ništa osim nositi narukvicu oko zapešća. Nema potrebe za sinkronizacijom putem mobitela ili računala što starijim osobama često zna biti prekomplicirano.

"Postoje uređaji koji rade dio onoga što može Silver Monitor, ali nijedan ne radi sve ovo ili nije dovoljno jednostavan za korištenje. Da postoji, ja bih ga već kupio svojim roditeljima", rekao je Slavko Radman koji je u Ziceru (Zagrebačkom inovacijskom centru smještenom na Velesajmu) s Tihanom Petričević pokrenuo startup i razvio Silver Monitor. On stalno prati svoje roditelje koji žive u Novoj Gradišci, posebno oca koji je krajem prošle godine operiran.

Po podacima je vidio kad mu se otac počeo oporavljati

"Točno se po podacima moglo vidjeti kada se počeo oporavljati, ali znao me je i zabrinuti. Jednoga dana sam na karti vidio da je u bolnici, a nije mi prije rekao da treba ići", ispričao nam je Radman.

Uređaj se trenutno testira na pet osoba, među njima i na Slavkovim roditeljima, no prije izlaska na tržište trebat će proći puno ozbiljnije i masovnije testiranje.

"U lipnju ćemo krenuti s testiranjem na 50 osoba iz različitih skupina. Bit će među njima i zdravih i bolesnih, onih koji se više i onih koji se manje kreću. Prođe li testiranje kako očekujemo, u rujnu ili listopadu bismo trebali izaći na tržište", objasnila je Tihana Petričević.

Ne žele prerano uključiti investitore

Petričević i Radman su u posljednjih godinu dana u razvoj uređaja i pratećeg sustava uložili oko 50 tisuća eura, što u novcu što u vlastitom radu, a dosad su ukupno prikupili 132 tisuće kuna kroz nagrade za svoj projekt. Postoje i zainteresirani investitori, no u ovom startupu su prilično oprezni s puštanjem novih igrača u svoj projekt.

"Nije nam u interesu da se investitori prerano uključe. Želimo da nam ostane što veći dio kolača i da imamo kontrolu nad proizvodom", rekla je Tihana Petričević.

Iako ih je na stvaranje Silver Monitora potaknula ponajprije briga za starije, ipak razmišljaju i puno šire pa primjenu svoga uređaja vide i u profesionalnoj medicinskoj skrbi.

Silver Monitor može pomoći i liječnicima

"Sve je manje liječnika, a sve je više starih ljudi koji žive sami. Podaci koje prikupljamo mogu liječnicima kazati o njihovom zdravlju puno više nego što mogu doznati za nekoliko minuta u ordinaciji", rekao je Radman. Cilj im je da se i liječnici koriste podacima koje prikuplja Silver Monitor i da se tako poboljša zdravstvena skrb starijih osoba.

Prema tim podacima mogu primjerice odlučiti trebaju li liječnici otići u kućni posjet pacijentima ili je sasvim dovoljno da ih obiđe patronažna sestra. Za takvu integraciju u zdravstveni sustav trebat će ipak poprilično razumijevanja iz Ministarstva zdravlja pa se zasad razgovori vode samo s Gradom Zagrebom. Cijena uređaja trebala bi biti oko 450 kuna, uz to bi se plaćala i pretplata u koju je uključena i naknada za stalnu mobilnu internetsku vezu te pristup podacima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.