Nađi o Jakuševcu: Svi bježe od očitog

Foto: Fokus

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom drugog odrona smeća na Jakuševcu u manje od mjesec dana, a u kojem je jedna osoba teško ozlijeđena. Okupljenima se obratio predsjednik stranke Fokus Davor Nađi. Na samom početku, Nađi je zaželio brz oporavak ozlijeđenima i iskazao žaljenje što se uopće nešto takvo moralo dogoditi da bi se prionulo rješavanju ovog višegodišnjeg problema, objavio je Fokus u priopćenju.

"Svi bježe od očitog"

"Otpad je nacionalni problem, a posebno je vidljiv u Zagrebu kao posljedica nepoduzimanja ničega države i grada već dugi niz godina. Nažalost, ništa se nije promijenilo ni s novom gradskom vlasti. Taj se problem nikako ne rješava jer svi bježe od očitog, a to je da Zagrebu treba energana na otpad“, izjavio je Davor Nađi nadodavši da energanu na otpad imaju sve članice Europske unije osim Hrvatske.

Naveo je i primjer Kopenhagena gdje se na krovu energane nalaze skijališta i park, a sa strane stijene za penjanje. Navedena energana ima toliko kvalitetne filtere da kao nusprodukt izlazi samo vodena para.

"Koristi su brojne"

Također, istaknuo je i brojne koristi poput toga da se otpad ne mora odlagati na deponije što donosi smrad u zraku i onečišćuje okoliš, a dobivaju se grijanje i električna energija. Nusprodukt je jedna mala količina pepela koja se kasnije može dodatno koristiti za proizvodnju betona i asfalta, rekao je.

"Ne postoji niti jedan racionalni razlog zašto se od ovog rješenja bježi. Međutim, grad to ne može sam. Toplana, koja je bitan faktor u cijelom procesu, pod upravljanjem je HEP-a. Nažalost, svi vidimo što se tamo događa“, naglasio je Nađi te podsjetio da je upravo Fokus prvi rekao da je Frano Barbarić već bivši, a da mu to samo još nitko nije javio.

Nakon što je dopis, u kojem je vidljivo da je premijer Plenković upoznat sa svime, izašao u javnost, bilo je pitanje vremena kad će Barbarić biti smijenjen.

"Rješenja već postoje"

Davor Nađi je zaključio da je otpad veliki problem, ali ujedno i problem koji je rješiv. "Ne moramo izmišljati nešto novo kad rješenja već postoje. Treba preuzeti političku odgovornost i odgovorno upravljati otpadom. Mi smo predložili još prije tri godine da se izgradi energana u Zagrebu, a nadamo se da će se napokon pristupiti dugoročnom rješenju ovog problema“, za kraj je izjavio Nađi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.