Navalni: Pokrećemo stroj za istinu, kampanju protiv rata u Ukrajini

Foto: EPA

Aleksej Navalni, zatvoreni ruski oporbeni čelnik, najavio je danas pokretanje kampanje protiv rata u Ukrajini. "Danas počinje još jedno suđenje, koje će mi uvelike produžiti mandat. Ali ne želim ovaj dan iskoristiti za izazivanje suosjećanje prema meni i drugim političkim zatvorenicima", priopćio je Navalni. 

"Želim iskoristiti ovaj dan da objavimo naš novi, vrlo važan projekt. Veliki stroj za agitaciju. Stroj za istinu. Ne samo da to želimo učiniti, nego ćemo to svakako napraviti kako bismo udružili snage u borbi protiv Putinovih laži i licemjerja Kremlja", dodaje. 

"Provest ćemo izbornu kampanju protiv rata. I protiv Putina" 

"Provest ćemo izbornu kampanju protiv rata. I protiv Putina. Upravo tako. Dugu, tvrdoglavu, iscrpljujuću, ali izuzetno važnu kampanju, gdje ćemo ljude okrenuti protiv rata. Provodit ćemo telefonske ankete, komunicirati s Rusima putem aplikacija i društvenih mreža pod kontrolom Kremlja kako bismo ih uvjerili da glasaju protiv rata", navodi oporbeni čelnik, a prenosi CNN. 

Podsjetimo, Navalni (47) se suočava s novim suđenjem zbog optužbi za ekstremizam zbog kojih bi mogao biti desetljećima u zatvoru. Već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uvjetnog otpusta, prevare i nepoštovanja suda. On i njegovi pristaše inzistiraju na tome da su njegovo uhićenje i zatvaranje 2021. bili politički motivirani. 

Navalni: Zatvorska kazna bi mi mogla biti produljena za 30 godina 

Novo suđenje počinje danas u kaznenoj koloniji u kojoj se nalazi Navalni, smještenoj 250 kilometara istočno od Moskve. Navalni se suočava s višestrukim optužbama, uključujući onima za stvaranje ekstremističke mreže i financiranje ekstremističkih aktivnosti. 

Rekao je da bi mu zatvorska kazna, ako bude osuđen za spomenute optužbe, mogla biti produljena za 30 godina. Najnovije optužbe protiv Navalnog dolaze u trenutku kada Kremlj intenzivira svoj obračun s protivnicima, više od godinu dana nakon invazije na Ukrajinu, piše BBC. 

Navalni je rekao da su mu tužitelji dali 3828 stranica u kojima su opisani svi zločini koje je navodno počinio dok je bio iza rešetaka. Između ostalog, optužen je za financiranje ekstremističkih aktivnosti, javno poticanje na ekstremističke aktivnosti i "rehabilitaciju nacističke ideologije". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.