Objavljena snimka Netanyahuove kuće nakon udara drona. Kako je prošao obranu?

Screenshot: Kann

Kuća na plaži izraelskog čelnika Benjamina Netanyahua oštećena je u napadu dronom, za koji je odgovornost preuzeo Hezbolah. Društvenim mrežama proširila se snimka oštećenja, a video je geolocirao CNN-a. Radi se o napadu dronom, koji je prodro duboko u Izrael dok je ta militantna skupina bila na udaru neprekidnog izraelskog bombardiranja.

Netanyahu i njegova supruga nisu bili kod kuće u vrijeme subotnjeg napada u obalnom gradu Cezareji, a u napadu nitko nije ozlijeđen, rekli su izraelski dužnosnici.

Kako je dron izbjegao izraelsku obranu?

No incident je pokrenuo pitanja o tome kako je dron izbjegao izraelsku protuzračnu obranu u trenucima kad je vodstvo Hezbolaha desetkovano i dok izraelska vojska jača napade po dijelovima Libanona.

Izraelska televizija Kann 11 objavila je fotografiju kuće, na kojoj se vidi oštećenje prozora s pukotinama i nečim što izgleda kao tragovi gorenja. Kan 11 izvijestio je da je oštećen prozor spavaće sobe.

Što kaže vojska?

Izraelska vojska u subotu je rekla da su "tri drona identificirana kako prelaze iz Libanona na izraelski teritorij. Dvije bespilotne letjelice su presretnute. Još jedna bespilotna letjelica pogodila je strukturu u području Cezareje".

Glasnogovornik izraelskog premijera potvrdio je napad tog dana, ali su izraelske vlasti tek jučer priznale da je dron pogodio kuću.

Hezbolah: Ako još nismo došli do vas...

Hezbolah je jučer preuzeo "punu i isključivu odgovornost" za napad i izdao upozorenje: "Ako još nismo došli do vas, znajte da su između nas i vas dani, noći i bojno polje."

U objavi na X-u nakon napada u subotu Netanyahu je okrivio "iranske agente" za napad i rekao da su "napravili veliku pogrešku".

"Kažem Irancima i njihovim partnerima u osovini zla: 'Svatko tko naudi građanima Države Izrael, platit će visoku cijenu'", dodao je Netanyahu. Iran je zanijekao umiješanost u napad dronovima navodeći da je operaciju "izveo Hezbolah".

Bespilotne letjelice pokazale su da i oružja koja nisu tehnološki toliko napredna mogu predstavljati smrtonosne prijetnje Izraelu.

Sustavi protuzračne obrane zemlje su impresivni, presreću i uništavaju većinu projektila ispaljenih prema zemlji. Ali oni su razvijeni prvenstveno za borbu protiv raketa i projektila, a ne za dronove koji se mogu lansirati s bilo kojeg mjesta, letjeti nisko i sporo i brzo mijenjati smjer.

Hezbolah ranije dronom ubio četiri vojnika u vojnoj bazi Izraela

U smrtonosnom napadu Hezbolaha ranije u listopadu ubijena su četiri vojnika u vojnoj bazi u Izraelu, oko 65 kilometara udaljenoj od granice.

U srpnju je bespilotna letjelica koju su lansirali Huti, pobunjenici iz Jemena koje podržava Iran, usmrtila jednog čovjeka i ranila najmanje 10 drugih u Tel Avivu. Tijekom tog napada nisu se aktivirale sirene. Izraelska vojska objavila je da su ispaljene dvije bespilotne letjelice i da iako je jedna presretnuta, druga nije – zbog, kako je rečeno, ljudske pogreške.

Napad na Netanyahuovu kuću dogodio se u vrijeme sve većeg regionalnog sukoba na Bliskom istoku. Izrael još uvijek nije izveo očekivani odgovor Iranu na napad balističkim projektilima ranije ovog mjeseca i nastavlja svoj rat protiv Hezbolaha u Libanonu.

Incident se također događa dok SAD istražuje curenje visoko povjerljivih američkih obavještajnih podataka o izraelskim planovima za odmazdu protiv Irana nakon iranskog raketnog  napada na Izrael 1. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.