Nizozemska: Džamija uništena u požaru

MALA džamija na jugu Nizozemske u subotu je gotovo potpuno uništena u požaru, no ljudskih žrtava nije bilo, a policija sumnja da je riječ o posljednjem u nizu napada na vjerske mete u zemlji koji su učestali nakon ubojstva kontroverznog redatelja Thea van Gogha, javljaju agencije.

"Pretpostavljamo da je požar podmetnut", rekla je glasnogovornica policije Judith Verbaan govoreći o požaru u drvenoj džamiji u Heldenu, blizu Venloa.

"Požar je izbio u 6 sati ujutro, a stavljen je pod nadzor u roku deset minuta", rekla je.

Nizozemska bilježi porast nasilja od ubojstva kontroverznog redatelja Thea van Gogha 2. studenoga u središtu Amsterdama. Ubio ga je mladić s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom u ime radikalnog islama.

Požari su otada podmetnuti u više od deset džamija i vjerskih objekata diljem zemlje. Najteži napad izveden je na islamsku školu u Eindhovenu, na jugoistoku zemlje, u kojoj je u ponedjeljak rano ujutro eksplodirala bomba.

Nizozemska policija objavila je u četvrtak da je uhitila "nekoliko desetaka" ljudi povezanih s tim paležima, prijetnjama bombaškim napadima, pismima sa sumnjivim prahom i desničarskim vandalizmom.

U akciji uhićenja dvojice muškaraca u Den Haagu u srijedu, koja je trajala 14 sati, ozlijeđena su četvorica policajaca.

Uhićeni muškarci zajedno s još četvoricom, uhićenima u Amsterdamu i Amersfoortu, optuženi su za članstvo u terorističkoj organizaciji. Sedmi uhićenik, uhićen u Amsterdamu, optužen je za upletenost u Van Goghovo ubojstvo.

Theo van Gogh izazvao je bijes muslimanske zajednice filmom "Submission" (Pokornost) u kojem je optužio islam za poticanje nasilja nad ženama.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.