Njemački ministar zdravstva predložio "siestu" tijekom vrućina, reagirali poslodavci

Ilustracija: Shutterstock

Sindikati, političke stranke i poslodavci različito su reagirali na prijedlog liječnika da se i u Njemačkoj u razdobljima velike vrućine uvede "siesta" po uzoru na zemlje južne Europe.

"S obzirom na klimatske promjene i porast temperature, savezna vlada će se u budućnosti morati pozabaviti pitanjem kako olakšati rad pod vrućinom", rekao je danas glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit na vladinoj konferenciji za tisak. On je istodobno ukazao na to da je to prije svega pitanje koje međusobno moraju riješiti poslodavci i radnici.

Reakcija sindikata

Sindikat zaposlenih u javnim službama Verdi zalaže se za "sve mjere koje bi olakšale rad pod velikim vrućinama, posebice na otvorenom". Predstavnica Saveza njemačkih sindikata (DGB) Anja Piel rekla je kako su i sada zakonski definirane mjere kojih se treba pridržavati u slučaju vrućina, ali da je potrebna bolja kontrola pridržavanje tih mjera.

"Ono što nam je potrebno je više radnika u institucijama koje kontroliraju uvjete na radnom mjestu", rekla je Piel.

Poslodavci su različito reagirali na prijedlog iz Saveza liječnika u javnim ustanovama koji su u utorak predložili prilagodbu radnog vremena u razdobljima visokih vrućina po uzoru na južnu Europu, što znači raniji početak radnog vremena, dulju pauzu u podne i kasniji odlazak s radnog mjesta.

"Vlada mišljenje da poslodavci i radnici nisu u stanju sami razmišljati"

Predstavnici njemačkih srednje velikih poduzeća, koji predstavljaju najvećeg poslodavca u Njemačkoj, kritizirali su ovu inicijativu. "Ovaj prijedlog pokazuje kako očito vlada mišljenje da poslodavci i radnici nisu u stanju sami razmišljati. Mi već odavno poduzimamo mjere u slučaju velikih vrućina", rekla je Gitta Connemann iz Udruge srednje velikih industrijalaca.

Savez njemačkih poslodavaca nije odbacio ideju o "siesti", ali je poručio kako politika mora stvoriti uvjete. Sadašnja zakoni obvezuju poslodavca da pri vanjskim temperaturama u prostorima u kojima nije moguće hlađenje mora radnike poslati kući uz punu plaću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.