Obitelj Dujić je oličenje HDZ-ove uhljebničke Hrvatske

Screenshot: Facebook

U HDZ se ide kako se u životu ne biste trebali, da prostite, zajebavati kao ostatak raje, ili sukladno Zakonu o hrvatskom jeziku - kao ostatak puka.

Ako ste u HDZ-u i dovoljno visoko, vozit ćete se pod plavim svjetlima kako se ne biste morali zajebavati petkom na putu do mora. Također, ako ste u HDZ-u, ne morate se zajebavati 5-6 godina da steknete diplomu – ima u bratskoj BiH studija na kojima se to odradi za sitne pare i puno brže. U konačnici, ako ste dovoljno visoko, vozit ćete se kao jedan naš višerangirani ministar u A8, a ne pripadajućem A6 - da se ne morate zajebavati s prostorom za noge.

HDZ pomaže i u drugim stvarima, recimo u pronalaženju posla. Što biste se zajebavali sa slanjem raznih prijava, razgovorima i nekim privatnim gazdom kad će stranka otvoriti sva vrata? I u konačnici, HDZ služi kako se ne biste morali zajebavati s kreditom za stan.

Riješiti, kako se to u nas kaže još od socijalizma, "stambeno pitanje" jedna je od većih životnih zajebancija – nađi nekretninu, pa da ima čiste papire, pa procjena, pa onda možeš li uopće dignuti kredit i ako ga digneš – banka te fino zadavila ratom za narednih 20-30 godina. Uz pravu knjižicu i dovoljno istaknutog HDZ-ovca u obitelji, ne moraš se zajebavati sa stambenim kreditom.

Kako su nakaze pokrenule priču

Ne bismo ni znali za cijelu priču da se Anna Dujić nije prije koji tjedan derala u kameru vičući vatrogascima kod Skradina da su nakaze - jer se valjda, po njenom, nisu dovoljno potrudili u gašenju požara za jednog od najtoplijih ljeta koje pamtimo.

Među ostalim, rekla je da joj se "guši ćaća koji je sve napravija za ovu državu", što je potaknulo novinare da malo pogledaju tko je ćaća. I nije dugo trebalo da se dozna – ćaća je HDZ-ov šef Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, dakle, važan HDZ-ovac, visoko rangiran u važnoj državnoj firmi.

Priča kreće tamo negdje od osvita ove države – Ministarstvo unutarnjih poslova je na temelju svoje odluke o preuzimanju praznih stanova vojnih osoba od 24. rujna 1991. godine donijelo rješenje o dodjeli stana u Šibeniku na čuvanje tadašnjem djelatniku Policijske uprave Šibenik Nediljku Dujiću.

 

Velik stan za male novce

Ovaj stan, površine 90.97 kvadratnih metara, koji je Nediljko Dujić čuvao, evo, skoro 30 godina, Anna Dujić kupila je 2020. po cijeni od 573.009 kuna, potvrdili su iz MORH-a za Index. To znači da je stan otkupljen po cijeni kvadrata od 6298 kuna, odnosno 835 eura. U doba kad su stanovi u Šibeniku ipak bili dosta skuplji. 

Zanimljivo, sam ćaća Nediljko Dujić u istoj je zgradi kupio drugi stan, vrlo slične kvadrature. Stan je kupio od privatne osobe 2006. godine, a prodao 2019. (u vlasništvu ima još i kuću). Taj svoj stan, gotovo iste površine, 2017. godine, kad je bio dovoljno uznapredovao da mora ispunjavati imovinsku karticu, Nediljko Dujić procijenio je na 850 tisuća kuna, što je gotovo 300 tisuća kuna više od iznosa za koji je njegova kći kupila drugi stan tri godine poslije.

Pitanje je i kako je uopće njegova kći mogla otkupiti stan jer je jedan od preduvjeta za to bio da korisnik može kupiti stan ako oni i članovi njihove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću pogodnu za stanovanje u mjestima prebivališta, a kad su 2015. istjecali rokovi za otkupe stanova - Nediljko Dujić bio je vlasnik spomenutog drugog stana u istoj zgradi.

Na kraju, sama Anna Dujić ima zanimljiv profesionalni put. Zaposlena je u državnom HEP-u iako joj je školovanje na studiju u Dubrovniku platila njezina bivša tvrtka Gradski parking Šibenik. Nezadovoljna plaćom u GP-u, Anna je, iako ju je GP školovao, prešla na znatno bolje plaćen posao u Elektri, pisao je 2019. godine Šibenski.hr.

>> Uhljebara renta državni stan u Šibeniku koji je kupila za 800 eura po kvadratu

Život je lakši uz HDZ

Mogli bismo zaključiti – život je lakši uz HDZ. Stranačka knjižica i dovoljno visok položaj u stranci omogućavaju fin, ugodan život u Hrvatskoj bez, da prostite, zajebavanja koja moraju proći ostali, od zajebavanja s pronalaženjem sredstava za studiranje do zajebavanja s pomahnitalim cijenama kvadrata i rata kredita. 

Ako je stranka negdje u blizini – sve se riješi. Jedna firma plati vam školovanje, a onda odete u drugu, naravno državnu, gdje je novac nešto konkretniji. Nakon toga posloži se i otkup državnog stana koji čuva ćaća, makar nije da nema nekretnina, i to otkup po cijeni koju drugi u Šibeniku nisu mogli ni sanjati.

Što je najbolje – sve je to po zakonu. I čuvanje stana skoro 30 godina, i mogućnost otkupa, i čudna procjena stana dosta niža od medijalne cijene u to doba, niža i od procjene skoro istog stana koju je sam ćaća prijavio u imovinskoj kartici... Sve je savršeno u redu, savršeno ispravno... 

Ako slučajno i pitate nešto, nadležno ministarstvo pozvat će se na GDPR. Štitimo osobne podatke. Čemu u ovoj zemlji služi GDPR nego da se ministarstva na njega pozivaju kad treba dati odgovore na nezgodna pitanja?

Dobar i ugodan život u Hrvatskoj

Kao što vidite – život u Hrvatskoj može biti itekako dobar i ugodan. Može se puno životnih problema lako riješiti. Plava iskaznica, tri slova i više niste raja koju se cijedi visokim porezima, već ugledna, poslovno i politički uspješna obitelj koja kroz život prolazi a da ne mora šćućureno sjediti ispred službenika banke čekajući odluku o kreditu. Tata na mjestu šefa Uprave Hrvatskih šuma, jednom od najboljih mjesta u Hrvatskoj, kćer u državnoj firmi i otkup finog stana za sitan novac.

Kako smo uvodno rekli, u HDZ se ide kako se ne biste u životu, narodski rečeno, morali previše zajebavati. Nekima to ide jako dobro, a ona Tuđmanova "Imamo Hrvatsku!" dobije baš onako ironičan prizvuk.

Više vam za egzistenciju vrijedi jedna HDZ-ova iskaznica u familiji nego pet diploma ili pola radnog vijeka na brodu, po oceanima. Više vam vrijedi izvući jedno dužnosničko mjesto u HDZ-ovoj kadrovskoj križaljci nego dobiti na ruletu u Vegasu.

Dernjava povlaštene kaste

Kad pogledate cijelu priču, onda dernjava o "nakazama" dobiva puni smisao – ovo društvo posložilo je svoju povlaštenu kastu. Ta povlaštena kasta ne voli kad je prozivate da je povlaštena. Ta povlaštena kasta želi da se žrtvujete pred prirodnom nepogodom poput požara kako je ne biste ometali u uživanju pošteno stečene imovine. Kako se ćaća koji je dugo čuvao stan ne bi uznemirio. Jer, eto, "ćaća je sve napravija za ovu državu".

Država je tu da njima služi. Sve službe su tu da njima služe. Tako su navikli, a kako i ne bi – pa upravo HDZ, unatoč svemu, Dalmacija podrži na svakim izborima. Ta potpuna bahatost, nazivanje vatrogasaca koji na terenu padaju od umora nakazama, u biti dolazi od sigurnosti koju daju glasovi HDZ-u. Sigurnosti da što god radili, kako god posložili propise, kako god dijelili državnu imovinu – narod će HDZ podržati.

I dok je tako, dok se za ovakve stvari HDZ ne sankcionira na izborima – nemojte se čuditi ako i dalje budete čitali tekstove o povlaštenoj bahatoj klasi. A onda i tekstove o tome kako je mladima iz manje povlaštenih obitelji dosta svega i kako odlaze negdje drugdje, živjeti i raditi u neku drugu državu. Sve je to povezana priča.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.