Sljedeća jutra bit će najsvježija ovog srpnja. Stižu i novi pljuskovi

Ilustracija: Zvonimir Barisin/PIXSELL

DULJA razdoblja suhog i stabilnog vremena mogu se očekivati samo na srednjem i južnom Jadranu, dok će u sjevernijim krajevima biti znatno promjenjivije uz velike temperaturne promjene, piše HRT. Meteorolozi tvrde da će sljedeća jutra u većem dijelu Hrvatske biti najsvježija ovoga srpnja.

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti suho i sunčano, ali razmjerno svježe. Ujutro je ponegdje moguća magla, a zatim i umjerena naoblaka i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 14 stupnjeva, a najviša poslijepodnevna oko 24.

Neće biti vruće na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije

Svježe će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje također postoji mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu. Bit će pretežno vedro uz prolaznu malu do umjerenu naoblaku. U nekim područjima će puhati slab do umjeren jugozapadnjak. 

Vjetrovito će još noćas i sutra ujutro biti u višem gorju te osobito na sjevernom Jadranu, gdje olujni udari bure i tramontane mogu remetiti normalno prometovanje. Ipak, vjetar će prijepodne oslabjeti, dok će poslijepodne puhati jugo. Temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 12 u gorju, a uz more od 15 do 19°C. 

Poslijepodne će na moru temperatura dosegnuti 26, 27 stupnjeva, a u gorju od 20 do 23°C. Iako će biti sunčano i vedro, ne očekuje se vrućina na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. To će nekima pružiti priliku da odahnu od visokih temperatura prvi put nakon tri tjedna. 

Lokalni pljuskovi za vikend

Noć će biti vjetrovita na jugu. Umjerena, ali često i jaka bura i tramontana oslabjet će tek sutra navečer. More će na jugu zbog bure i tramontane biti umjereno valovito, često i valovito. Temperature zraka ujutro od 18 do 22, poslijepodne od 28 do 30.

Od petka se očekuje toplije vrijeme, a za vikend će opet biti vruće. Međutim, jutra će biti svježa, a u unutrašnjosti ponegdje i maglovita, osobito u petak. U subotu je povećana vjerojatnost lokalnih pljuskova s grmljavinom u gorju i unutrašnjosti Istre.

U nedjelju će pljuskovi prijetiti diljem kontinentalne Hrvatske, ali i na sjevernom Jadranu. Na južnom Jadranu se od sutra očekuje novi niz sunčanih dana, koji će ponovno sve češće biti i vrući. Noći će tamo za vikend biti tople. Ponegdje će puhati umjeren zmorac, u nedjelju vjerojatno prevladavajuće jugo.

"Crveni alarm je poruka čuvajte se"

Ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan Picek je u Dnevniku N1 televizije komentirala sve veća temperaturna odstupanja i vremenske nepogode koje su proteklih tjedana pogodile Hrvatsku. Podsjetila je kako je meteoalarm uveden 2009. godine.

"Izdaju se na različite vremenske nepogode, od toplinskih i hladnih valova do velikih količina kiše. Različiti su stupnjevi – žuto, narančasta i crvena. Crveni alarm je nepogodna i poruka čuvajte se i zaštitite se", objasnila je. 

"Moramo znati što su prognoze, to su predviđanja vremena i ne znači da će se ono stvarno dogoditi. Bilo je situacija da izdamo crveni alarm, a da se ništa nije dogodilo. No kada vidimo da postoji opasnost bolje je izdati upozorenje nego ne upozoriti pa da dođe do problema. Sva ta komunikacija je usklađena sa susjednim zemljama", navela je. 

"Sve prognoze su upućivale na velika nevremena i sva naša upozorenja su bila debelo pokrivena podacima. Upozorenja treba shvaćati ozbiljno jer niti jedno nije izdano, a da nema elemenata zašto je to napravljeno", naglasila je. Tvrdi da nove platforme omogućuju praćenje kretanja oblaka.

 "Obistinile su se prognoze za lipanj i srpanj"

Osvrnula se i na sustav SRUUK koji nije poslao upozorenje uoči velike oluje u Zagrebu. "Prst na gumbu drži Ravnateljstvo civilne zaštite. Tu su upozorenje za poplave, požare, ali i nevremena. DHMZ će donositi odluku o potrebi da se stanovništvo upozori SMS porukama na određeno opasno vremensko stanje", rekla je.

"Odluku donosi prognostička služba, no bit će i jedan naš mali stožer, a konačnu odluku donosi ravnatelj DHMZ-a. To bi trebalo profunkcionirati u kolovozu", najavila je. Napomenula je da neće ići upozorenja za toplinske valove jer oni traju dugo. Iako je potvrdila da se vrijeme stabilizira, ne isključuje da do nedjelje može biti lokalnih i grmljavinskih pljuskova. 

"Naše sezonske prognoze pokazuju za lipanj, srpanj i kolovoz da će ljeto biti toplije od prosjeka. Prognoze su pokazivale nestabilan lipanj i srpanj, što se i obistinilo. S velikom vjerojatnošću bih rekla da nam kolovoz nosi toplo vrijeme i nastavak ljeta te manja mogućnost nestabilnog vremena", prognozirala je. 

"Uništen nam je uređaj za mjerenje vjetra"

Komentirala je i teorije koje su se pojavile. "Mislim da nam te teorije ne bi trebale. Vremenskih nepogoda je bilo i u prošlosti. Ljudi su se prepali, pogotovo u srijedu u Zagrebu, nastradalo je i troje građana. Ali treba reći da otkad postoje mjerenja oluja takvih intenziteta nije bilo od 19. stoljeća", istaknula je.

"Ima izoliranih slučajeva, ali ova je bila karakteristična po svojim dimenzijama i da je izuzetno brzo prošla našim krajevima hraneći se toplim zrakom. Naš uređaj za mjerenje udara vjetra u Slavoniji je uništen. Izmjerio je brzinu od 180 km/h, što je maksimalna, nakon toga mi više nismo imali podataka", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.