Odvjetnik ginekologa osuđenog za silovanje: Pacijentica je sve krivo protumačila

Screenshot: Nova TV

Danima se izvještava o ginekologu osječkog KBC-a koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. Postupak još traje, a ginekolog Zlatko Topolovec i dalje radi u KBC-u Osijek. 

37-godišnja pacijentica, koja tvrdi da ju je liječnik 2021. silovao tijekom pregleda, svoje iskustvo već je prepričala za N1, a sada je o onome što se dogodilo u ordinaciji dr. Topolovca govorila za Dnevnik Nove TV.

Obrana ginekologa tvrdi da je pacijentica sve krivo protumačila i da se silovanje nije dogodilo.

"Vidjela sam da to nisu prsti i osjetila kako mi gura"

"Onda mi je rekao da legnem. Neku spužvu mi je stavio ispod stražnjice i gledao me vaginalno pa prstima. I rekao mi je da mi ne može naći lijevi jajnik i da se okrenem potrbuške.

Rekao mi je da se nalaktim na tu spužvu. Ja sam automatski bila u klečećem položaju. Osjetila sam kako taj krevet škripi. On mi je rekao da podignem stražnjicu i da se povučem prema iza. I to mi je bilo čudno. Ja sam se okrenula i vidjela da nema te sonde.

I da nisu više prsti. I osjetila sam kako mi gura. Ja sam se okrenula i pitala - što radite to? On je rekao - ništa, ništa, pregledavao sam vas prstima. Jer ja kad sam se okrenula, vidjela sam da je on izvukao onu stvar i da ju je stavljao u hlače", ispričala je žena za Dnevnik Nove TV.

Ginekolog: Pacijentica je sve pogrešno protumačila

Ginekolog je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. S obzirom na to da je obrana uložila žalbu, postupak nije gotov. 

Dr. Topolovec i njegov odvjetnik tvrde da je pacijentica sve krivo protumačila. Kažu da je medijski pritisak neprimjeren i navode da nije točno da je nepravomoćno osuđena osoba i kriva.

"Moj klijent je nevina osoba. Ne postoji pravomoćna presuda i ne postoje nikakvi procesni, pravni razlozi i elementi da ne nastavi raditi svoj posao. Moramo podsjetiti da je jedno od temeljnih ljudskih prava i institut presumpcije nevinosti", rekao je za Dnevnik Nove TV odvjetnik Krešimir Arambašić.

Osječanka tvrdi da ju je strah. "Bojala sam se i do sada izlaziti iz kuće", kazala je.

Bolnica se na upit udruge Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku pozvala na presumpciju nevinosti u tom slučaju. 

Beroš: Inicirao sam izmjene zakona

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je komentirao slučaj ginekologa Zlatka Topolovca, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice u KBC-u Osijek, a još radi u toj bolnici.

Beroš kaže da ne može propitivati pravosudni sustav, ali može i hoće inicirati izmjenu zakona kojom bi se problem mogao riješiti.

"Ono što kao ministar ne mogu dozvoliti - ovakvo zbivanje ubuduće, stoga sam već dao nalog pravnoj službi da počne raditi na izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima će se definirati u određenom članku da ta pravomoćnost postane nepravomoćnost za određena kaznena djela, a silovanje je doista takvo da to zaslužuje. Odlučio sam ići putem izmjene zakona", rekao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.