Oporba: Vlada uzima mirovine i gura ih u rizični fond. Ovoga nema nigdje na svijetu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I prije početka objedinjene rasprave o paketu izmjena zakona o sustavu mirovinskog osiguranja oporba je kroz zahtjeve za stankom upozoravala da se njima grubo zadire u sustav mirovinske sigurnosti, dok su iz redova HDZ-a to opovrgavali. 

Damir Bajs (Klub Fokus i Reformisti) upozorio je kako se predlaže uvođenje alternativnog investicijskog fonda kojim će upravljati država, a koji je, smatra, fond riskantnog kapitala zbog ulaganja u obveznice koje nisu sigurne. Poručio je kako će Fokus tražiti da se to izbaci iz zakona jer drže kako nema nikakve potrebe da riskantni investicijski fondovi s državnim jamstvom budu dio mirovinske reforme. 

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF) upozorila je da se izmjenama zakona i dalje liberalizira mirovinski sustav te individualizira odgovornost za "bijedne i nikakve mirovine koje će imati umirovljenici i nakon te reforme". Naglasila je kako "niti jedna zapadna zemlja nije napravila privatizaciju mirovinskog sustava koju smo mi napravili."

"Sada vidimo uz koga vlada stoji. Vlada ne stoji uz umirovljenike, ona stoji uz nekretninski biznis koji spašava ovim reformama, spašava banke i spašava korporacije dok umirovljenike baca u još veće siromaštvo", poručila je.

Orešković: Bezobrazno i nemoralno posezanje u džepove umirovljenika

I Dalija Orešković (Klub Centra, GLAS-a i SSiP-a) smatra kako predloženim paketom izmjena zakona i sustava mirovinskog osiguranja grubo zadire u sustav mirovinske sigurnosti sadašnjih umirovljenika ali i onih budućih. "Ovakvo manipulatorsko posezanje za individualnom kapitaliziranom štednjom iz obaveznog sustava mirovinskog osiguranja u rizični alternativni fond, koji još niti ne postoji, ne postoji nigdje u svijetu. Bezobrazno, nemoralno posezanje u džepove umirovljenika", rekla je.

Poručila je Silvanu Hrelji (HSU) da od njega očekuje kako neće podržati te zakone jer, smatra, u njima ništa dobro ne stoji. Hrelja joj je poručio da se on ne miješa u njezino viđenje politike podsjetivši kako je odluku o mirovinskoj reformi 1999. donio Hrvatski sabor uz suglasnost svih socijalnih partnera. "To pokušajte poštivati", poručio je.

Burić: Peović i Orešković kao babe Vange, gataju i straše umirovljenike

To je izazvalo i reakciju HDZ-ove Majde Burić koja smatra kako se "Peović i Orešković ponašaju kao babe Vange", proriču, gataju i straše umirovljenike umjesto da iznose točne podatke. Istaknula je kako su sve mirovine za mandata premijera Plenkovića rasle za više od 53 posto, a one najniže za čak 67 posto. No, Peović joj je poručila da iako su rasle mirovine, pala je kupovna moć i umirovljenici za bijednu mirovini ne mogu ništa kupiti.

Branko Grčić (SDP) upozorio je kako smo jučer saznali da je, unatoč značajnom iznosu koji će se iz proračuna u 2024. izdvojiti za mirovine, to samo redovno usklađenje mirovina i da tu nema nikakvog novca koji bi značio dodatnu pomoć umirovljenicima nakon tri godine borbe s visokom inflacijom koja je obezvrijedila mirovine i plaće. 

Silvano Hrelja (HSU) rekao je kako je to dugo spreman paket zakona kako bi se pospješio rad drugog mirovinskog stupa i rezultati rada bili bolji. Naveo je primjer mirovinskih sustava u Nizozemskoj koji funkcioniraju isključivo na sustavu kapitalizirane štednje, imaju tisuće milijardi eura na raspolaganju, a socijalni partneri svaki mjesec razgovaraju o unapređenju tog stupa i takve vrste štednje. 

Majda Burić (Klub HDZ) istaknula je kako vlada kontinuirano tijekom cijelog mandata provodi reformu mirovinskog sustava s ciljem povećanja mirovina, njihove adekvatnosti te održivosti mirovinskog sustava. Istaknula je kako predloženim paketom zakona označava daljnji nastavak mirovinske reforme drugog i trećeg stupa unaprjeđuje se sustav individualne kapitalizirane štednje u cilju daljnjeg povećanja mirovina. "Jedino jačanjem kombiniranog sustava mogu se osigurati više mirovine u budućnosti", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.