Orban: EU me želi svrgnuti i ustoličiti marionetsku vladu

Foto: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Europsku komisiju da pokušava svrgnuti njegovu vladu i ustoličiti "marionetsku vladu", usporedivši svoje protivljenje s protusovjetskim ustankom 1956.

Orban, koji se suočava s najozbiljnijom prijetnjom svojoj 14 godina dugoj vladavini nakon što je oporbena stranka s novim čelnikom skočila u anketama, obratio se pristašama na godišnjicu pobune protiv sovjetske dominacije koju je ugušila Crvena armija.

"Znamo sve što planiraju"

Orban ističe da su njegove suverene politike vezane uz Ukrajinu i migrante neprihvatljive Bruxellesu. "Znamo da nas žele ugurati u rat u Ukrajini, žele nam nametnuti migrantske kvote i predati našu djecu rodnim aktivistima", rekao je Orban.

"Znamo da im je na pameti i marionetska vlada, stranka koju nam žele nametnuti", dodaje Orban aludirajući na stranku Tisza oporbenog čelnika Petera Magyara. Njega Orban optužuje da "poziva strance da mu pomognu protiv Mađara".

Izbori u Mađarskoj početkom 2026.

Europska komisija nije se odazvala agenciji Reuters za komentar.

Prema najnovijoj anketi, provedenoj u prvoj polovini listopada, umjerena stranka desnog centra Tisza uživa podršku 42 posto opredijeljenih glasača, a Fidesz 40 posto.

Kada se pogleda cijelo biračko tijelo, Fidesz vodi s potporom od 29 posto, a slijedi Tisza s 26 posto.

U Mađarskoj će se sljedeći izbori održati početkom 2026.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.