Picula postao stalni izvjestitelj EU parlamenta za Srbiju

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Na jutrošnjoj radnoj skupini S&D grupacije odbora za vanjsku politiku (AFET) Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnik Tonino Picula imenovan je na tri važne funkcije, među kojima se ističe ona Stalnog izvjestitelja za Srbiju, priopćeno je iz Piculinog ureda.

U narednih pet godina, Picula će biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji te o usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama.

Picula će pokrivati sve teme vezane uz odnose Europske unije i Srbije

Na ovoj dužnosti, Picula će, u ime Europskog parlamenta, pokrivati sve teme vezane uz odnose Europske unije i Srbije te će predstavljati Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta.

"Nastavno na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu, kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti, posebno tijekom mog proteklog mandata.

Kao i uvijek do sada, pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička potpora nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija! Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno prema svojim rezultatima," ističe Picula.

Koji će biti jedan od glavnih izazova?

Podsjećamo, Tonino Picula je u ranijim mandatima bio voditelj Radne skupine za Zapadni Balkan, izvjestitelj za SAD i Crnu Goru, pregovarač rezolucija o ruskom ratu protiv Ukrajine, kao i izvjestitelj u sjeni za Sjevernu Makedoniju. Također, bio je izvjestitelj EP-a za novu strategiju proširenja i suizvjestitelj za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za Zapadni Balkan.

Jedan od glavnih izazova za Srbiju, osim usklađivanja s pravnim stečevinama i vrijednostima EU, bit će i usklađenost s aktualnom politikom Bruxellesa prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. O stanju u Srbiji, zastupnik Picula će jednom godišnje pripremati izvješća u ime EP-a nakon predstavljanja godišnjih izvješća Europske komisije, priopćio je Piculin ured.

Službeni početak pregovora između Srbije i EU bio je u siječnju 2014. godine, a do sada su otvorena 22 od 35 poglavlja, uključujući sva poglavlja u klasteru 1 o osnovama procesa i klasteru 4 o Zelenoj agendi i održivoj povezanosti, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.