Plenković: Dođu kao turisti bez viza i onda se transformiraju u migrante

Foto: Ivica Galovic, Patrik Macek/PIXSELL

Čelnici država članica usuglasili su na samitu u Bruxellesu tekst deklaracije o migracijama u kojem su pozvali na pojačanu suradnju sa zemljama iz kojih migranti dolaze i preko kojih prelaze u EU te istaknuli potrebu usklađivanja vizne politike susjednih zemalja s europskom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je po završetku samita rekao da je ukazao na problem vizne politike zemalja jugoistočno od Hrvatske.

"Mi smo naglasili problem koji moramo riješiti, a to je da se nama susjedne zemlje usklade s viznom politikom EU-a jer 40 posto migranata koji ilegalno ulaze u Hrvatsku došli su iz nama susjednih zemlje kao turisti bez viza i onda se iz turista transformiraju u migrante", rekao je Plenković.

Izražena solidarnost s Poljskom

Čelnici država članica također su pozvali na odlučnu akciju na svim razinama kako bi se olakšalo, povećalo i ubrzalo vraćanje nelegalnih migranata iz Europske unije te pozvali Europsku komisiju da što prije podnese zakonodavni prijedlog u tom smislu.

Izrazili su solidarnost s Poljskom koja se suočava s instrumentalizacijom migranata koju provode Rusija i Bjelorusija. Plenković je rekao da je znatno smanjen broj nelegalnih dolazaka preko zapadnobalkanske rute za što je iskazao zahvalnost hrvatskim graničnim policajcima koji čuvaju vanjsku granicu EU-a i šengenskog prostora.

Čelnici su u svojim zaključcima pozvali da se razmisli o novim načinima sprječavanja ilegalnih migracija, uzimajući u obzir europsko i međunarodno pravo. U tekstu se na spominju centri za vraćanje nelegalnih migranata koji bi se nalazili u trećim zemljama, gdje bi nelegalni migranti čekali na povratak u zemlje podrijetla. 

To je jedna od ideja koja u zadnje vrijeme kruži kao način za rješavanje jednog od ključnih problema u migracijskoj politici, a to je vrlo nizak postotak vraćanja nelegalnih migranata. Prema podacima Eurostata, prošle godine je vraćeno manje od 20 posto onih koji su dobili rješenje da nemaju pravo na azil.

Von der Leyen: Sinwarova smrt značajno slabi Hamas

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je na konferenciji za novinare najavila da će uskoro izići sa zakonodavnim prijedlogom za brže i učinkovitije vraćanje nelegalnih migranata. Pitanje migracija jedno je od najspornijih pitanja u Europskoj uniji jer znatno utječe na političke procese u zemljama članicama, a istodobno se teško dolazi do zajednički usuglašenih stajališta.

Čelnicima EU-a se na početku samita obratio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij koji je od njih zatražio potporu za svoj plan pobjede. Premijer Plenković je rekao da EU izražava solidarnost i snažno podupire Ukrajinu kao bi se stvorili uvjeti da ona ostvari svoje ciljeve, slobodu, teritorijalni integritet i obranu od ruske agresije.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća reagirali su na  vijest da su izraelske snage ubile vođu Hamasa Yahya Sinwara u Gazi. Von der Leyen je rekla da je Sinwar bio "glavni mozak" terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine i da njegova smrt značajno slabi Hamas.

Michel je rekao da je Sinwar osim što je odgovoran za napad na Izrael također odgovoran za patnju ljudi u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.