Plenković odgovorio Milanoviću: Sve što je tražio od SOA-e je i dobio

Screenshot: HRT

Premijer Andrej Plenković posjetio je Varaždinsku županiju te je tom prilikom dao izjavu za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da je vlada danas predložila generala Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Kazao je kako vjeruje da će on sa svojim kvalitetama, ali i s drugim časnicima HV-a, odgovarati izazovima vremena u kojima se nalazimo.

"Povijesno smo povećali plaće u vojsci, pokazali respekt"

"Vlada je itekako svjesna promijenjenih globalnih sigurnosnih okolnosti u vremenu kada Rusija već dvije godine vodi brutalni agresivni rat protiv Ukrajine, u vremenu kada nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael imamo rat na Bliskom istoku, u vremenu kada moramo voditi računa o stabilnosti jugoistoka Europe i u vremenu kada smo povećali proračun za HV u našim mandatima od nekadašnjih malo više od 500 mil. eura godišnje na aktualnih milijardu i 180 milijuna, kazao je među ostalim premijer Plenković.  

"Našom velikom reformom plaća u državnim i javnim službama odlučili smo se prošloga tjedna i za povijesno povećanje plaća u Hrvatskoj vojsci. Pokazali smo time respekt prema hrvatskom vojniku, prema hrvatskim časnicima, prema zaposlenicima Ministarstva obrane i na taj način smo pristupili i imenovanju novoga načelnika Glavnoga stožera pri čemu koristim ovu prigodu da se zahvalim dosadašnjem načelniku gospodinu Hranju", kazao je. 

"Sve što je Milanović tražio od SOA-e je i dobio"

"Sve što je tražio od SOA-e je i dobio. Ne vidim što mu je to SOA trebala dati, a da mu nije dala. Važno je za hrvatsku javnost da vidimo razliku, imate vladu koja je konstruktivna i ponaša se u zaštiti nacionalnih interesa, uz respekt hrvatske vojske i jednaku vrstu respekta imamo i prema sigurnosno-obavještajnoj agenciji", rekao je navodeći da tu ne vidi problem.

"Ne gledamo na ljude koji su profesionalci u kontekstu neke trampe, nego u smislu sposobnosti, rada i doprinosa u kontekstu nacionalne sigurnosti. Nema to nikakve veze s izborima", dodao je.

Podsjetimo, iz Ureda predsjednika RH ranije je priopćeno da predsjednik Zoran Milanović pozdravlja odluku vlade da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e u ovom trenutku ne postoji.

Pitali ga za aferu VAR

Novinari su ga upitali i o aktualnoj aferi VAR. "Nema potrebe da kao premijer zauzimam nikakve strane. To nije tema s kojom se bavi vlada."

"Neka oni kažu što god žele, to je njihov posao", rekao je na komentare oporbe o mogućem datumu izbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.