Pod istragom njemački potpukovnik koji je u šali pozvao na puč

Foto: FAH

NJEMAČKI vojnik koji je "u šali" poticao pobunu protiv ministrice obrane suočit će se kaznenom prijavom zbog poticanja zločina, objavili su njemački mediji.

Bild je još u svibnju pisao da je jedan vojnik tijekom seminara pri UN-u u Wildfleckenu u Bavarskoj rekao da je 200.000 vojnika pod sumnjom zbog dvojice luđaka te da je ministrica obrane izgubila kredibilitet i da bi trebala otići ili da bi trebalo izvesti puč.  Spiegel je jučer objavio da će vojska podnijeti prijavu protiv tog vojnika zbog poticanja na činjenje kaznenih radnji.

Ekstremna desnica u vojsci


Potpukovnik koji je prijavljen često je kritizirao ministricu obrane Ursulu von der Leyen jer je pokrivala otkriće da su dva ekstremno desno nastrojena vojnika i jedan civil planirali izvesti teroristički napad. Priča je krenula kada je u travnju otkriveno da se vojnik Franco Albrecht pretvarao da je sirijski izbjeglica i uspio dobiti azil, usprkos tome što nije govorio arapski. Teroristički napad koji su planirali, mislili su pripisati njegovom izbjegličkom identitetu. Von der Leyen tada je, piše The Local, svojim komentarima razljutila mnogobrojno vojno osoblje, a mnogobrojni vojni uglednici spočitavali su joj da je predugo ignorirala ekstremno desničarenje u vojnim redovima.

Satirično pretjerivanje pod istragom

Optuženi potpukovnik rekao je kako je njegov poziv na puč bio "satirično pretjerivanje" i da se "cijela soba smijala" kada je to rekao. Ipak, glavni inspektor u vojarni, prijavio ga vojnoj kontraobavještajnoj službi i svi sudionici seminara ispitani su o izjavama vezanim za puč.

Javni tužitelj u Bonnu sada mora odlučiti hoće li otvoriti istragu. Ako potpukovnika osude, mogao bi ići u zatvor, platiti globu i biti otpušten iz vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.