Državne nekretnine: Tvrdnje Maje Đerek su netočne, i matematički i pravno

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Državne nekretnine reagirale su na izjave Maje Đerek u emisiji Točka na tjedan N1 televizije koje smo prenijeli.

>> Đerek: Porez na nekretnine je šarlatanski potez, država ima tisuće praznih stanova

Reagiranje Državnih nekretnina prenosimo u nastavku teksta.

"Tvrdnje Maje Đerek su netočne, i matematički i pravno"

"Na početku članka citirate gđu. Đerek: "Nisam se još uvijek vratila na posao. Ta presuda nije nikakva zadovoljština jer je postupak trajao četiri godine. Već sada odugovlače postupak mog povratka na posao, ne žele preuzeti ni presudu. Po presudi imam pravo i na neisplaćene plaće pa će taj trošak biti veći od milijun kuna. … Ja se na posao vraćam i odustati neću. Svakakve nezakonitosti i financijske štete na koje sam ukazivala i koje se događaju će biti prijavljene i prokazivane kao i do sada." te dalje navodite: "Apsolutno da država ima praznih nekretnina, evo za početak dva poslovna prostora u centru Zagreba zbog kojih sam ja dobila otkaz."

Iznesene tvrdnje o postupku i otkazu su netočne. Interpretacije gđe Đerek o zakonom propisanim rokovima za postupanje po presudama kao i izneseni razlozi otkaza subjektivne su prosudbe koje želi prikazati kao relevantne činjenice. Državne nekretnine će postupiti po prvostupanjskoj presudi koja je potvrđena presudom Županijskog suda u Šibeniku. Prvostupanjska presuda u radnom sporu donesena je u korist gđe Đerek iz formalnih razloga, budući da sud nije prihvatio izrečene opomene pred otkaz kao formalno važeće. Bitno je za reći da je pravomoćnom presudom u drugom postupku već utvrđeno da gđa Đerek nije bila prijaviteljica nepravilnosti, te stoga to nije bio razlog otkaza, nego njezino skrivljeno ponašanje.

Dalje u članku citirate gđu Đerek "… Riječ je o jednom prostoru u Petrićevoj, koji je bio bivši caffe bar Flores, i drugi koji je bio parfumerija u Dežmanovom prolazu 2. Oni su otpečaćeni i samo na njima je država izgubila preko 730.000 eura. Oni te prostore ne žele dati na javni natječaj. Ja se pitam za koga to oni čuvaju?"

Tvrdnje su netočne, i matematički i pravno. Tvrtka Državne nekretnine nije iznad sudova Republike Hrvatske i ne može biti u toj poziciji. Navedeni poslovni prostori fizički nisu mogli biti zakupljeni posljednje četiri i pol godine kako je Đerek navela, nisu bili u posjedu tvrtke i predmetom su sudskih postupaka. To je javno dostupna i poznata informacija. Tvrtka je u posjed prostora u Dežmanovoj ulici stupila po ispunjenju pravnih pretpostavki u lipnju prije dvije godine, no prostor je i dalje opterećen sudskim postupcima te nije slobodan od tuđe imovine.

Odluke sudova

Prostor u Petrićevoj ulici predmetom je sudskog postupka, gdje je tvrtka dobila prvostupanjsku presudu za smetanje posjeda, no drugostupanjski postupak je u tijeku te naglašavamo da nismo u posjedu prostora. Tvrtka ne može dati u natječaj poslovne prostore koje ne posjeduje. Sudski postupci u kojima Državne nekretnine tuže korisnike, ali i oni tvrtku ili RH, dugotrajni su, a njihova dinamika i ishod stvar su sudova.

Tvrdnja da tvrtka ne želi prostor dati na natječaj nije točna, davanje dvaju navedenih prostora u zakup ne ovisi o željama tvrtke već o odlukama sudova. Dakle, oba će prostora po ispunjenju pretpostavki biti predmetom redovitog javnog natječaja, kao što je to bio i prostor u Tomićevoj ulici u Zagrebu 2022.

Nadalje, gostujući u emisiji, gđa Đerek je komentirala prazne stanove Državnih nekretnina, a člankom navodite: "Po službenim podacima samo Državne nekretnine upravljaju s preko 1000 praznih stanova, od kojih je preko 60 posto u četiri velika grada. Tu je bitno naglasiti da preko osam godina država nije imala nijedan natječaj za najam. Dakle, ti stanovi stoje prazni… Ja ne znam zašto, međutim, povezujem to s tim tko se sve imenuje na čelo tih firmi. Problem su i kako su oni dodjeljivani, ilegalno i bez natječaja", dodaje… Da su ti prazni stanovi dani u zakup i da uzmemo povlaštenu cijenu od 300 eura, država bi godišnje uprihodila 3 i pol milijuna eura."

Da bi informacija o natječajima i praznim stanovima bila cjelovita i točna, potrebno je istaknuti kako je tvrtka Državne nekretnine zakonski od 2024. ovlaštena raspisivati natječaje za najam, a ne u posljednjih osam godina.

Planirana aktivacija praznih stanova

Prema Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, koji je u primjeni od početka godine, ukupan portfelj tvrtke povećan je za 45%, što je utjecalo i na povećanje stanova pa tako i praznih kojima upravlja tvrtka. Odnosno, u 2024. upravlja s više od 7.000 stanova, a u rujnu su prazna 994 stana, od kojih su 132 u suvlasništvu s drugim fizičkim osobama i suvlasništvima tvrtka ne raspolaže samostalno. Nadalje, stanovi su prazni iz nekoliko razloga: zaprimljeni su kao prazni i neuvjetni, korisnici su predali stan natrag u posjed, prazni su nakon smrti korisnika ili su korisnici deložirani po sudskim presudama za iseljenje.

Zaključno, kako je već javno poznato, tvrtka planira aktivaciju praznih stanova, a natječaji za najam nisu jedini način aktivacije odnosno raspolaganja praznim stanovima. Postoji i potreba opće države za praznim stanovima pa se dio planira iskoristiti i za zaštićene najmoprimce, kako što je dio već iskorišten za privremeni smještaj stradalnika potresa, a uz sve već navedeno dodatni načini aktivacije su razvrgnuća i prodaja. 

Zaključno, gđa Đerek nije prisutna u Državnim nekretninama četiri godine te u osobnoj promociji u javnim nastupima koristeći netočnu frazu "business as usual" poslovanje tvrtke prikazuje neobjektivno i netočno, parcijalno tumačeći propise i pokazujući neznanje o tvrtki. Pozivamo vas da u svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja u daljnjim objavama o ovoj temi koristite potpune informacije, kao i službene reference i izvore, te da se za sve potrebne dodatne informacije obratite društvu Državne nekretnine d.o.o.", stoji u reagiranju Državnih nekretnina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.