Policija će istražiti tko je Hrvatskom slovu dao haške transkripte

DRŽAVNO odvjetništvo zatražilo je poslijepodne od policije da utvrdi tko je tjedniku Hrvatsko slovo dostavio transkripte svjedočenja zaštićenih haških svjedoka koje je taj tjednik objavio

"U skladu s haškim nalogom Hrvatskom slovu da prestane objavljivati izjave i svjedočenja zaštićenih haških svjedoka od Ravnateljstva policije smo zatražili da utvrdi tko je transkripte svjedočenja učinio dostupnim tjedniku", kazao je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel.

Objasnio je da je Državno odvjetništvo to zatražilo jer se u haškom nalogu hrvatske državne vlasti pozivaju da Sudu dostave informacije o odgovornima za nezakonitu objavu transkripata i kršenje naredbi i odluka Tribunala vezanih za zaštitu svjedoka.

Novosel nije želio precizirati koje je izvidne radnje tužiteljstvo zatražilo od policije.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da je policija dobila nalog tužiteljstva. Rekao je da će policija o svim prikupljenim podacima izvijestiti Državno odvjetništvo, no ni on nije želio otkriti koje će mjere policija poduzeti.

Haški sud je Hrvatskom slovu jučer naložio da prestane objavljivati izjave i svjedočenja zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću i u drugim postupcima. Sud je pritom upozorio da oni koji prekrše nalog mogu biti kažnjeni sa sedam godina zatvora ili novčanom kaznom do 100.000 eura.

Ministarstvo pravosuđa i zagrebački Županijski sud danas su izvijestili da su haški nalog poslali Hrvatskom slovu te nakladniku tjednika Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću, kao što je bez odlaganja traženo iz Den Haaga.

U uredništvu Hrvatskog slova danas nitko nije želio ništa komentirati, a ni potvrditi primitak haškog naloga, dok je bivši glavni urednik tog tjednika Domagoj Margetić rekao da nikakav nalog nije dobio te da se nalog odnosi na članke koji su objavljeni nakon njegova odlaska iz tjednika.

Haški sud jučer je priopćio da je Hrvatsko slovo 26. studenoga objavilo transkripte za koje Sud tvrdi da su izjave zaštićenih svjedoka u postupku protiv generala Blaškića. Hitnu zabranu kršenja zaštitnih mjera od Suda je 1. prosinca zatražilo haško Tužiteljstvo.

Sudac koji je donio nalog zaključio je da su odgovorni za objavu svjedočenja u Hrvatskom slovu bili u trenutku objavljivanja svjesni da se radi o povjerljivim transkriptima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.