Policija i ZET: Vozač koji je pregazio psa na Ilici nije kriv

Foto: Čitateljica

Policija je obavila očevid, a ZET internu istragu o jučerašnjem uznemirujućem događaju iz najužeg centra Zagreba gdje je vozač tramvaja pregazio i usmrtio psa.

Premda je više svjedoka za Index i druge medije reklo da je vozač bio svjestan da je pred tramvajem u zagrebačkoj Ilici pas i da je unatoč tome krenuo naprijed, što je završilo pregaženjem psa, ZET-ovac po svemu sudeći neće snositi nikakve posljedice. 

Naime, iz policije kažu da su očevidom utvrdili da nema odgovornosti vozača tramvaja. Ne žele dati više informacija jer kažu da kriminalističko istraživanje i dalje traje. 

Nije najjasnije o kakvom se točno očevidu radilo jer je tramvaj otišao dalje, a policija, prema izjavama svjedoka, nije došla ni sat ili dva nakon nesreće. 

Ne zna se ni je li u međuvremenu utvrđeno tko je vlasnik psa. 

ZET tvrdi: Vozač nije vidio psa, nije bio ni svjestan da ga je pregazio

U međuvremenu je dovršena i interna istraga ZET-a, što su Indexu potvrdili iz te gradske firme.

"Neugodno nas je iznenadila informacija o ovom nemilom događaju te smo promptno pristupili ispitivanju okolnosti, no u potpunosti odbacujemo iznimno negativne komentare i zaključke koje pojedinci u medijskom prostoru iznose na teret vozača. Temeljem provedene interne procedure, a što je potvrđeno i uvidom u snimku videonadzora iz vozila, vozač nije primijetio psa jer je nadzirao desnu stranu vozila zbog ulaska i izlaska putnika na središnjem gradskom trgu, a pri polasku pas je dotrčao s lijeve bočne strane tramvaja i podletio pod vozilo", kažu iz ZET-a. 

Tvrde da vozač uopće nije bio svjestan da je pregazio psa. 

"Pas je manji i trenutak njegova dotrčavanja jedva je uočljiv i na snimci. Vozač nije bio niti svjestan događaja sve dok ga policija jučer nije kontaktirala i obavila razgovor s njim. S obzirom i na tehničke karakteristike vozila i njegovu visinu, pas vozaču nije bio u vidokrugu i vozač ga nije mogao uočiti, a također mu niti putnici nisu ukazali na psa, što dodatno potvrđuje opisane okolnosti događaja", tvrde iz ZET-a.

"Što se tiče žene koja je mahala, vozač je pretpostavio da gospođa želi ući u tramvaj. Vozač je i sam imao psa, sve ga pogodilo"

Što se tiče Zagrepčanke koja je vozaču mahala da je pred tramvajem pas, iz ZET-a tvrde da je vozač mislio da gospođa želi ući u tramvaj, što u pravilu nije moguće van stanice. Kažu i da je vozač i sam imao psa i da ga je sve pogodilo. 

"Što se tiče sugrađanke koja je mahala sa strane, vozač je pretpostavio da gospođa želi zaustaviti tramvaj kako bi ušla u njega, što su učestale situacije u prometu, no ulazak i izlazak putnika izvan stajališta nije dozvoljen iz sigurnosnih razloga, izuzev u izvanrednim situacijama. Iskreno nas žaloste osude koje su prenesene u nekim medijima, posebice iz razloga jer vozač nije bio niti svjestan događaja, a dodatno i zato jer je i osobno imao ljubimca pa su mu ovaj nesretan događaj i osude javnosti izrazito teško pale i emotivno utjecale na njega, a riječ je o vozaču koji inače savjesno i odgovorno obavlja svoj posao", kažu iz ZET-a. 

Prijatelji životinja: Smrt psa pod tramvajem rezultat je neodgovornosti

O događaju su se oglasili i iz udruge Prijatelji životinja. 

"Povodom vijesti da je vozač tramvaja navodno namjerno usmrtio psa u središtu Zagreba, iz udruge Prijatelji životinja ukazuju da strašan prizor koji su građani vidjeli i velika patnja psa koju je proživio zaslužuju detaljnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti ovog slučaja i odgovornost vozača. 

Poručuju da psi i drugi kućni ljubimci moraju biti, prvenstveno zbog svoje sigurnosti, pod stalnim nadzorom svojih skrbnika. "Zakon o zaštiti životinja propisuje da svatko tko ozlijedi životinju mora joj pružiti potrebnu pomoć, a ako to nije u mogućnosti sam učiniti, mora joj osigurati pružanje pomoći. Ako se ne utvrdi skrbnik životinje, troškove pružanja pomoći ozlijeđenoj životinji financira jedinica lokalne samouprave na čijem je području životinja ozlijeđena", ističu Prijatelji životinja.

Također, dodaju da gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca nalažu da se kućni ljubimci mogu kretati na javnim površinama pod nadzorom posjednika, na povodcu ili uz primjenu druge opreme koja onemogućava nekontrolirano kretanje kućnih ljubimaca na javnim površinama. Za oba prekršaja propisane su visoke novčane kazne. 

"Onaj tko ozlijedi životinju, mora joj pomoći ili osigurati pružanje pomoći"

"Tzv. psi samošetači u stalnoj su opasnosti od stradavanja u prometu, a njihovi skrbnici krše zakon i ugrožavaju sigurnost i život i psa i drugih sudionika u prometu. Ponovno pozivamo građane na odgovorno ponašanje i primjerenu skrb o kućnim ljubimcima, a to uključuje mikročipiranje, kastraciju, obavezna cijepljenja i kretanje na javnim površinama isključivo na povodcu. Izražavamo veliko žaljenje što je nesretni pas skončao život na grozan način, a sve se moglo izbjeći odgovornim ponašanjem građana. S obzirom na velik broj stradalih pasa i osobito mačaka na cestama, vozače pozivamo na oprez i da koče kada uoče životinju, a ako se ne mogu zaustaviti i ozlijede životinju, da stanu i pruže joj ili osiguraju pomoć", kažu Prijatelji životinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.