FOTO Nove ratne karte otkrivaju ogroman ruski prodor na prvoj liniji

Foto: ISW

Ruske snage postigle su značajne napretke oko Selidova posljednjih dana, prema Institutu za proučavanje rata (ISW), čija karta prikazuje najnovije stanje na prvoj liniji u regiji Donjeck.

Geolocirane snimke od utorka i srijede prikazuju rusko napredovanje na sjeveroistoku grada, uz prisutnost 114. motorizirane pješačke brigade ruske vojske u tom području. ISW-ova karta pokazuje ruska ovotjedna osvajanja, uključujući zauzimanje gradova Izmajlivke, Krasnog Jara i Hrodivke.

Ruski vojni bloger pod imenom Two Majors objavio je video na Telegramu za koji tvrdi da prikazuje 433. motoriziranu pješačku brigadu u gradu. "Odlučnim djelovanjem naše trupe su probile obranu Oružanih snaga Ukrajine u centru grada. Vojska se sad kreće prema zapadu", objavio je.

Situacija teška za Ukrajinu

Međutim, ISW kaže da je Moskva zbog napredovanja oko Selidova usporila napredak prema Pokrovsku, strateškom središtu čije je zauzimanje ruski operativni cilj u ovom dijelu fronte. Dodaje se da bi zauzimanje Selidova moglo iscrpiti ruske snage, što bi ih oslabilo ako budu morale preusmjeriti napad prema Pokrovsku.

Ukrajinski vojni promatrač Konstantin Mašovec napisao je na Telegramu da, iako je velik broj ruskih trupa raspoređen na cijelom pokrovskom frontu, te su snage "zaglavile u napadima na Selidove". 

U međuvremenu je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio da su ukrajinske snage odbile 38 ruskih napada na pokrovskom frontu i da je u posljednja 24 sata bilo 148 borbenih sukoba.

U objavi na Facebooku ukrajinska vojska je izjavila da je situacija na bojnom polju i dalje teška: "Neprijatelj, koristeći svoju brojčanu nadmoć i opremu, neumorno napada naše položaje."

"Ukrajinski branitelji čvrsto se odupiru pritisku okupatora i nanose značajne gubitke neprijatelju," dodaje se u objavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.