Kakav je to Putinov i Xijev savez? Sve podsjeća na stvaranje nacizma i komunizma

Foto: EPA

Slušam ovih dana umirovljenog karijernog srpskog diplomata kako na konstataciju voditelja emisije o agresiji Rusije na Ukrajinu oštro odgovara da to nije točno.

Kaže da se Ukrajina spremala napasti Rusiju pa su "baćuške" preventivno reagirale. Ne bi oni inače. Srećom, nisu ga pitali o napadu Hitlera na Poljsku ili fašističkog Japana na američki Pearl Harbor jer bismo se naslušali čuda. Ovaj okorjeli rusofil i BRICS-ovac specijaliziranim ustanovama je poznat još od ranije, osobito kad je hladnokrvno ustvrdio, sve namigujući lijevim okom, da su Amerikanci Prigožinu dali novac da izvrši vojni puč u Rusiji, ali ih je on prevario i podijelio prihod s Putinom.

Vjerojatno su mu zbog te prevare došli glave, ali avaj, mnogi za to optužuju Kremlj. Naravno da iza toga ne stoji Putin, uzviknuli su mnogi rusoljupci "srpskog svijeta", ne bi on.

U nastavku emisije isti diplomat naglasio je - inače ovdje kolektivnu traumu malih i nebitnih - veličinu teritorija i broj stanovnika BRICS država. Zanimljivo je da su i kvislinzi različitih boja, od ljotićevaca i nedićevaca do informbiroovaca, još četrdesetih godina prošlog stoljeća bili opsjednuti identičnom fascinacijom, tada Trećim Reichom i Sovjetskim Savezom.

Karijerni je dalje poentirao tvrdnjom da BRICS ima veći bruto nacionalni proizvod od G7. Čak i da je to točno, čovjek očito nije najbolje razumio suštinu fenomena bogatstva skrivenu u onom vicu iz sedamdesetih, ako ga je uopće i čuo. U tri ujutro agent osiguranja Bijele kuće upada u spavaću sobu američkog predsjednika, budi ga panično ponavljajući da su Rusi obojili Mjesec u crveno. Bunovni predsjednik ga smiruje i naređuje da pošalju nekoga s bijelom bojom kako bi preko crvene pozadine napisali - Coca-Cola.

Diplomat je završio tvrdnjom da će predsjednik Vučić sigurno otići na summit BRICS-a u ruskom Kazanju, prije svega zbog promocije novih civilizacijskih vrijednosti na čijim temeljima ova organizacija uspostavlja novi svjetski poredak, jasno suprotstavljajući suverenistički koncept svijeta aktualnom globalističkom.

Taman kad smo očekivali da će ga novinar pitati kako se to ruski suverenizam uklapa u poštovanje ukrajinskog suvereniteta, ili kako će se taj novi poredak odraziti na položaj žena u Iranu ili Saudijskoj Arabiji, emisija je završila. Uvijek emisija završi u tom trenutku. Pogotovo kada je tema "vrli novi svijet" koji nam spremaju Moskva, Teheran i Peking.

Ipak, ova pitanja svakako zaslužuju odgovore, pa se njima malo posvetimo.

Što je zapravo BRICS?

BRICS je organizacija koncipirana na navodnom suprotstavljanju zapadnim vrijednostima utemeljenim na premisama globalizma i unipolarnosti. Neobičan je taj njihov rivalitet prema sustavu vrijednosti koji ih je nakon 1989. svojim kapitalom, ekonomskim i kulturnim modelom podigao iz bijede i ruševina komunizma. Ovo se posebno odnosi na Rusiju i Kinu kao najutjecajnije osnivače, kojima je propast njihovih ideoloških koncepata u protekle dvije-tri dekade donijela ekonomski procvat. Kina, koju većina analitičara smatra neformalnim liderom BRICS-a, iako pod vodstvom Komunističke partije, toliko je zabrazdila u neoliberalizam da je na polju društvene nejednakosti već odavno prestigla SAD. Je li nam to preporučeno kao pravedniji model funkcioniranja države i društva u budućnosti?

Sve te neobičnosti nas upućuju da razmislimo o pravim, dobro skrivenim razlozima udruživanja država čija društva, više od bilo čega, povezuje deficit demokracije, koji varira od velikog do nepodnošljivog. Sasvim je izvjesno da je jedan od ključnih razloga njihovog povezivanja zajedničko suprotstavljanje globalnom sustavu poštovanja ljudskih prava, na čemu inzistira "kolektivni Zapad" koji, zahvaljujući globalizaciji, stalno podriva njihove diktature, autokracije i teokracije.

"Nove vrijednosti" BRICS-a

Kad ih pitate za koje se to "nove vrijednosti" zalažu, oni ističu "suverenizam i nemiješanje u unutarnje stvari država", što neodoljivo podsjeća na vrijednosni okvir koji je omogućio totalitarizme prošlog stoljeća: nacifašizam, staljinizam, ali i kineski komunizam čije je ludilo kulminiralo tzv. Kulturnom revolucijom.

Jedan od dopredsjednika srpske vlade i vođa delegacije Srbije na summitu BRICS-a u Kazanju Aleksandar Vulin simboličnom je gestom "ovjerio" ovaj ideološki reset polažući prije nekoliko tjedana cvijeće na Staljinov grob. Nije problem što čovjek voli Džugašvilija, već što ga voli u naše ime i za naš novac, klanjajući se tiraninu koji je tridesetih godina prošlog stoljeća izgladnjivanjem i pogubljenjima u gulazima pobio više od 10 milijuna svojih sugrađana.

Sve nas je više na litiju

Vjerojatno mu zato i ne smeta, već mu imponira, društvo tri perjanice BRICS-a koje su od 2020. godine naovamo svijet "počastile" najvećom pandemijom, najvećim ratom te, uz 11. rujna, najvećim terorističkim napadom nakon 1945. Naravno, riječ je o Kini, Rusiji, Iranu i njihovim "specijalnim operacijama".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije otišao u Kazanj. Već danima imam dojam, ispričavam se ako griješim jer nemam dokaza za to, da je njegov protokol pomalo panično i ad hoc popunjavao termin summita BRICS-a aktivnostima i posjetima koje će predsjednika "spriječiti" da ode u Rusiju. Je li zbog tog osjećaja nedoumice i nervoze, koji je tijekom listopada lebdio u političkoj javnosti, Vučić imao potrebu da Putinu u razgovoru naglasi da "ne bi došao u Kazanj i da nije bilo unaprijed zakazanih obaveza"?

Zar nije dovoljno što će se danas umjesto s Putinom rukovati s Donaldom Tuskom, premijerom države koju Rusija s pravom smatra svojim povijesnim arhineprijateljem, i obrnuto, naravno? Iako je na večeru, očito naknadno, pozvan i grčki premijer Micotakis kako bi se ublažila ova kontroverza, jasno je da je riječ o drskoj provokaciji nezabilježenoj u srpsko-ruskim odnosima još od 2008., kada je voditelj centralnog dnevnika ruske državne televizije u komentaru ustvrdio da je "premijer Srbije Zoran Đinđić izdajnik koji je dobio što je zaslužio".

Moramo dati sebi nekoliko dana ili tjedana da bismo bolje razumjeli što se zapravo dogodilo. U svakom slučaju, jučer u 9 sati, 23. listopada 2024., dok je trajao udarni dan summita BRICS-a, u 15-minutnim vijestima TANJUG televizije nije bilo nijedne riječi o summitu u Kazanju.

Sve nas je više na litiju.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.