Rusija očajnički treba pomoć s bilo koje strane, tvrdi EU

Foto: EPA

Moguće slanje sjevernokorejskih vojnika da se bore na ruskoj strani u Ukrajini pokazuje da Moskva očajno treba pomoć s bilo koje strane, ocijenila je danas Europska komisija.

“Potvrde li se izvješća o slanju sjevernokorejskih vojnika kao pomoć Rusiji u napadu na Ukrajinu bit će to nova nova razina eskalacije i znatno povećanje njihove vojne suradnje”, rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

"Rusija apsolutno nije zainteresirana za mir"

Dodao je da je to signal da je “Rusija u očajnoj situaciji da prima bilo kakvu pomoć koju može dobiti”.

“To također pokazuje da Rusija apsolutno nije zainteresirana za mir i da je odlučna eskalirati svoj nelegalni rat protiv Ukrajine”, rekao je glasnogovornik.

Južnokorejska obavještajna agencija priopćila je u petak da je Sjeverna Koreja poslala 1500 pripadnika specijalnih snaga na Daleki istok Rusije na obuku i aklimatizaciju u lokalnim vojnim bazama te da će vjerojatno biti raspoređeni za borbu u ratu u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Sjevernu Koreju da je ustupila svoje časnike Rusiji te da se priprema poslati 10.000 vojnika kao pomoć Moskvi u ratu u Ukrajini.

Rusija i Sjeverna Koreja poriču tvrdnje o slanju sjevernokorejskog vojnog osoblja da pomogne Rusiji protiv Ukrajine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.