Zašto Izrael i Hezbolah uopće ratuju?

Foto: Profimedia

Sukob između Izraela i Hezbolaha povezan je s ratom u Gazi - ali postoje i drugi razlozi.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Katalizator za ono što se odnedavno događa bio je raketni napad Hezbolaha, teško naoružane proiranske skupine sa sjedištem u Libanonu, na i oko sjevernog Izraela samo jedan dan nakon Hamasovog masakra u Izraelu 7. listopada prošle godine. Izrael je uzvratio i borbe između dviju strana otad su u spirali.

Hezbolah kaže da djeluje iz solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje se od napada 7. listopada vodi rat između njihovih saveznika Hamasa i Izraela. Prekogranični napadi, poput onih koje smo vidjeli prošli tjedan, mogu se promatrati kao strategija Hezbolaha za dodatni pritisak na Izrael i odvraćanje resursa od rata u Gazi.

Stari neprijatelji

Ali neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha dugo su prethodila sukobu u Gazi i dio su šire regionalne dinamike. Hezbolah je povezan s Iranom - glavnim neprijateljem Izraela - koji financira, obučava i oprema svoje oružano krilo, najmoćniju vojnu silu u Libanonu. Predstavlja se kao pokret otpora Izraelu iako, baš kao i Iran, također poziva na eliminaciju Izraela.

Dvije strane su se borile i napadale jedna drugu od osnutka Hezbolaha ranih 1980-ih, uključujući i 34-dnevni rat 2006. godine. Od tada su između njih trajali sukobi oko izraelsko-libanonske granice, koji su u listopadu prerasli u borbe koje su posljednjih tjedana postale dugotrajnije i intenzivnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.