Veliki intervju Zelenskog: Upozoravao sam Zapad, nisu slušali. Sad imam novi plan A

Foto: Profimedia, EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je usred priprema za put u SAD, gdje bi se trebao obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i, što je još važnije, sastati se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi mu predstavio ono što je nazvao ukrajinskim "planom pobjede".

Kaže da plan sadrži niz elemenata koji se odnose na dugoročnu sigurnost i geopolitički položaj Ukrajine, što vjerojatno uključuje pridruživanje NATO-u i osiguranje zapadne vojne pomoći s manje ograničenja. Nedavni upad u Kursk, rusku pograničnu regiju u kojoj ukrajinske snage trenutno zauzimaju oko tisuću četvornih kilometara ruskog teritorija, također je dio pobjedničkog plana.

Zelenski je dao veliki intervju za New Yorker, a u nastavku prenosimo dijelove:

Neko ste vrijeme govorili o potpunoj pobjedi Ukrajine, o povratku na granice iz 1991. godine. Ali posljednjih mjeseci postali ste otvoreniji za ideju pregovora. Što se promijenilo u vašem razmišljanju?

Kada me pitaju kako definiram pobjedu, moj odgovor je potpuno iskren. Nije bilo promjene u mom načinu razmišljanja. To je zato što je pobjeda stvar pravde. Pravedna pobjeda je ona čiji ishod zadovoljava sve - one koji poštuju međunarodno pravo, one koji žive u Ukrajini, one koji su izgubili svoje voljene i rodbinu. Za njih je cijena visoka. Za njih nikada neće biti isprike za ono što su učinili Putin i njegova vojska. Mi vidimo igru koju on igra i mijenjamo svoje pristupe okončanju rata. Tamo gdje on nudi praznu retoriku, mi nudimo stvarnu formulu za postizanje mira, konkretan plan kako okončati rat.

Pa ipak, 2022. i 2023. vaše su riječi i djela signalizirali kategoričko odbijanje pregovora s neprijateljem, dok se sada čini da ste otvorili prozor ideji pregovaranja.

Ako se vratimo dvije godine unatrag, na summitu G-20 u Indoneziji, iznio sam našu formulu za mir. Od tada sam dosta dosljedan u tome da su Rusi od samog početka blokirali sve naše inicijative i da to čine i dalje. I rekao sam da bi svaki pregovarački proces bio neuspješan ako se vodi s Putinom ili s njegovim okruženjem, koji su svi samo njegove marionete.

Svi su rekli da moramo dopustiti mogućnost nekakvog dijaloga. I rekao sam im: 'Gledajte, vaš dojam da Putin želi okončati rat je pogrešan. To je potencijalno kobna pogreška.' Ali moramo pokazati da imamo iskrenu želju za dijalogom. Naši partneri misle da bismo trebali biti za pregovaračkim stolom. Onda budimo konstruktivni. Održimo prvi sastanak na vrhu gdje ćemo se svi okupiti. Napisat ćemo plan i dati ga Rusima. To se zove dijalog. Zadržati i blokirati.

Hoćete li ovaj plan predstaviti Bidenu?

Nakon prvog mirovnog summita, naši su partneri vidjeli da Rusija uopće nije spremna za bilo kakve razgovore. Sada se planira drugi summit i ne čini se da će Rusi dotrčati. Zato je pobjednički plan brzo jačanje Ukrajine. Jaka Ukrajina natjerat će Putina za pregovarački stol. Samo što sam prije samo govorio, a sada sam to sve stavio na papir, s konkretnim argumentima i konkretnim koracima za jačanje Ukrajine tijekom listopada, studenog i prosinca. Razlika će ovoga puta biti u tome što će Putin shvatiti dubinu ovog plana i predanosti naših partnera da nas ojačaju.

Što će se dogoditi ako Biden iz svojih razloga odbije vaš zahtjev - imate li plan B?

Godinama živimo u planu B. Plan A je bio predložen prije invazije, kada smo tražili dvije stvari: preventivne sankcije i preventivno jačanje Ukrajine raznim oružjem. Rekao sam našim partnerima: ako Ukrajina bude jako jaka, ništa se neće dogoditi. Nisu slušali. 

Sada predlažem novi plan A. Ako ne želite da se ovaj rat produži, ako ne želite da nas Putin pokopa pod leševima svojih ljudi, uzimajući pritom još ukrajinskih života, nudimo vam plan za jačanje Ukrajine. To nije fantazija niti znanstvena fantastika i ne zahtijeva suradnju Rusa da bi se uspjelo. U pravu ste, ovaj plan je osmišljen, prije svega, imajući na umu Bidenovu podršku. Ako ga odbije, onda moramo nastaviti živjeti unutar plana B.

Kako bi to izgledalo?

To je užasna pomisao. To bi značilo da Biden ne želi okončati rat. Imali bismo dugotrajni rat, nemoguću i iscrpljujuću situaciju koja bi ubila ogroman broj ljudi. Pritom ne mogu kriviti Bidena ni za što. Poduzeo je povijesni korak kada nas je odlučio podržati na početku rata, što je potaknulo naše druge partnere da učine isto.

I što biste rekli, možda ne čak ni Bidenu, nego američkoj javnosti?

Rekao bih im da je Ukrajina učinila sve što je moguće da Ameriku zapravo ne uvuče u ovaj rat. Putin je računao da će brzo pobijediti Ukrajinu i da se Ukrajina nije oduprla, Putin bi krenuo dalje. Razmotrimo kakve bi bile posljedice. Broj jedan, imali biste nekih 40 milijuna imigranata koji dolaze u Europu, Ameriku i Kanadu. Drugo, izgubili biste najveću državu u Europi. Rusija bi sada tamo imala potpuni utjecaj. Izgubili biste i Poljsku i Njemačku i vaš bi utjecaj bio ravan nuli.

Tijekom predsjedničke debate Trump je zaobišao odgovor na pitanje želi li da Ukrajina pobijedi protiv Rusije. Muče li Vas njegovi stavovi i izgledi za izbornu pobjedu?

Trump daje političke izjave u svojoj izbornoj kampanji. Kaže da želi da rat prestane. Pa, i mi također. Ali evo nezgodnog pitanja: tko će snositi troškove zaustavljanja rata? Neki bi mogli reći da su sporazumi iz Minska zaustavili borbe u nekom trenutku. No, također su dali priliku Rusima da se još bolje naoružaju i ojačaju svoje neutemeljeno polaganje prava na naš teritorij.

Moj je osjećaj da Trump zapravo ne zna kako zaustaviti rat čak i ako možda misli da zna. Što dublje gledate, ponekad to manje razumijete. Vidio sam mnoge vođe koji su bili uvjereni da znaju kako sutra okončati rat, a kako su dublje ulazili u to, shvatili su da nije tako jednostavno.

Osim što Trump sam nevoljko govori o ukrajinskoj pobjedi, izabrao je J. D. Vancea za svog potpredsjedničkog kandidata. Vance je iznio plan za...

Da se odreknemo našeg teritorija.

Što za Ukrajinu znači da ljudi s takvim idejama i sloganima dolaze na vlast?

Za nas su to opasni signali budući da dolaze od potencijalnog potpredsjednika. Moram reći da s Trumpom nije bilo tako. On i ja smo razgovarali telefonom i njegova je poruka bila najpozitivnija moguća, s moje točke gledišta. Ne shvaćam Vanceove riječi ozbiljno. Ako je to njegov plan, onda je Amerika krenula prema globalnom sukobu. U njemu će sudjelovati Izrael, Libanon, Iran, Tajvan, Kina, kao i mnoge afričke zemlje.

Koji je motiv operacije Kursk? Jeste li Putinu željeli pokazati da i Ukrajina može krenuti u ofenzivu ili je namjera bila ukazati zapadnim partnerima što Ukrajina može postići ako joj se daju odgovarajući resursi?

Oba ova motiva su važna, ali ovdje je u pitanju nešto više. Zamislite da se borite u teškom ratu, ne primate pomoć, naprežete se da održite moral. A Rusi imaju inicijativu na istoku, zauzeli su dijelove regije Harkiv i spremaju se napasti Sumi. Morate učiniti nešto osim beskonačnog traženja pomoći od partnera. Što ćete napraviti? Dignuti ruke u zrak ili pokušati hrabar iskorak?

Naravno, s pravom se pitate hoće li ova akcija ući u povijest kao uspjeh ili neuspjeh. Prerano je suditi. Možemo reći da je operacija već pokazala neke rezultate. Usporila je Ruse i prisilila ih da prebace dio svojih snaga u Kursk, otprilike 40.000 vojnika. Ne kažem da je to iznenađujući uspjeh ili da će dovesti do kraja rata ili Putinova kraja. Pokazali smo našim partnerima za što smo sposobni. Pokazali smo i da Putin, koji tvrdi da ima sve pod kontrolom, zapravo nema sve pod kontrolom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.