Predstavljen projekt glazbene razmjene između Hrvatske i Švedske

KAKO bi se Hrvatskoj predstavila švedska glazba a hrvatska afirmirala u Švedskoj, iduće godine započinje projekt glazbene razmjene u okviru koje će dvije zemlje razmijeniti desetak ansambala, simfonijske orkestre, zborove, soliste, dirigente i drugo.

Od travnja 2005. do travnja 2007. započet će glazbena razmjena, u okviru koje će se Hrvatskoj predstaviti tradicijska kultura, etno glazba, suvremeni autori i sve najbolje što Švedska ima, najavio je pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan na današnjoj konferenciji za novinare.

Službeni početak glazbenoga projekta započet će sutra, 11 prosinca, koncertom u povodu Sv. Lucije, švedskoga nacionalnog dana, u KD "Vatroslav Lisinski". Na koncertu će nastupiti Komorni zbor Ursus i Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Davida Lundblada i Josipa Šege.

Za 2005. planirano je da u Hrvatsku dođu Ansambl la Villancico, Erik Lundquist (orgulje), Komorni zbor Rilke (Cantabile) i dr., a u Švedskoj će gostovati Mario Penzar (orgulje) i Sanda Majurec (čembalo).

Nakon toga planira se dolazak geteborškog simfonijskog orkestra, Kraljevskog štokholmskog filharmonijskog orkestra i brojnih drugih, dok će u Švedskoj nastupiti Zagrebačka filharmonija, Cantus ansambl, Hvarski pučki pjevači i dr.

Bjern Stolne, generalni direktor Rikskonnsertera - švedske organizacije koja je suorganizator projekta, napomenuo je kako je u Švedskoj najpoznatiji Muzički biennale Zagreb, s kojim razmjena započinje i završava.

Glazbena razmjena planira se već dvije godine, a organiziraju je ministarstva kulture obje zemalja. Glavni koordinator je Koncertna direkcija Zagreb, a suorganizatori su Muzički bijenale Zagreb, KD Vatroslav Lisinski, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena mladež i Agencija Cantus.

Nakon Švedske, domaći glazbenici će nastupiti i u Finskoj, Norveškoj i Danskoj.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.